19. 10. 2020.
Vikiliks tvrdi: Glavna veza za napade u Parizu i Briselu je ovaj Bosanac

Vikiliks tvrdi: Glavna veza za napade u Parizu i Briselu je ovaj Bosanac

Vikiliks tvrdi: Glavna veza za napade u Parizu i Briselu je ovaj Bosanac

Američki portal “Veterans tudej” objavio je članak u kojem navodi da je državljanin BiH Ezher Beganović glavna veza za terorističke napade u Parizu i Briselu.

“Veterans tudej”, pozivajući se na informacije sa “Vikiliksa”, tvrdi da je Beganović od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce, kao i povratnike.

Beganović je jedan od osumnjičenih za veze sa terorističkim organizacijama i ekstremnim grupama sa kojim blisko sarađuje, kao i Fatmir Alispahić, Abdusamed Nasuf Bušatlić i Semir Imamović, navodi se u članku koji prenosi “Večernji list”, izdanje za BiH.

“Veterans tudej” ističe da je Beganović jedan od administratora islamističkog portala “SAF” koji uređuje sa još nekoliko portala u BiH sličnog sadržaja, te jedan od glavnih pripadnika verske ektremne grupe koji, koristeći društvene mreže i virtuelni prostor, privlači ekstremne i radikalne grupe.

Američki portal napominje da je “SAF” ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom Islamska država.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ranije je izjavio da “SAF” uređuju oficiri zločinačkog odreda “El mudžahedin” Abusamed Bušatlić i Ezher Beganović, a da za ovaj portal piše antisemitski orijentisan Fatmir Alispahić.

Galijašević: Magazin “SAF” je glasilo terorista

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević je za “Glas Srpske” upozorio je da se u BiH, odnosno Sarajevu, nalazi komunikacijska ruta koja povezuje Mosul kao centar iz koga deluje “Ahrar el Šam” uz pomoć turskih vojnih i obaveštajnih struktura i Raku kao centar Islamske države sa važnim i glavnim gradovima evropskih zemalja.

“Najvažnija poruka i važan korak za Evropu jeste vojni obračun sa islamskom kvazidržavom u Siriji i Iraku, ali nije jedini. Mora se nastaviti sa operativnim punktom i logističkom bazom u BiH. To delovanje prema takozvanoj ‘Bosanskoj mreži’ podrazumevalo bi samo doslednu primenu bezbednosnih procedura i konvencionalnih bezbednosnih mjera, koje Evropa mora iznuditi od vlasti u BiH”, rekao je on.

Galijašević je istakao i bitnu ulogu Beganovića u radikalizaciji BiH.

“Mora se onemogućiti propagand sa raznih islamističkih portala i ekstremističkih štampanih izdanja, magazina ‘SAF’, glasila mudžahedina iz BiH, gde je predsednik uprave Abdusamed Bušatlić a glavni urednik Ezher Beganović, koji su bili oficiri zloglasnog Odreda ‘El Mudžahedin’. Takođe, mora se onemogućiti i propaganda zabranjene Aktivne islamske omladine povezane sa napadom na SAD 11. oktobra 2001. godine”, rekaoo je Galiješević.

Pozivali na lov na srpske oficire

vikiliks2

Radikalni islamistički portal “SAF” je ne tako davno objavio javne poternice za petoricom Srba, među kojima su i nekadašnji visoki oficiri Vojske i Policije RS.

Otvoreni poziv na lov pokrenut je protiv Milenka Karišika, penzionisanog generala Policije RS i bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP RS, zatim Radmila Zeljalje, generala VRS, Rajka Kušića, ratnog komandanta Rogatičke brigade VRS, kao i dvojice “četničkih vojvoda” Branislava Gavrilovića i Vasilija Vidovića.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender