23. 10. 2020.
General Ivašov: SFRJ je razbila NATO

General Ivašov: SFRJ je razbila NATO

General Ivašov: SFRJ je razbila NATO

Rušenje Jugoslavije je bio unaprijed isplaniran dio jedne sveobuhvatne geopolitičke operacije, za šta su bili određeni značajni finansijski resursi.

Krajem osamdesetih od naših obavještajaca sam dobijao informacije da katolička crkva nikako ne želi da na Balkanu dominira pravoslavlje, kaže general-pukovnik Leonid Ivašov.

Od 1996. do 2001. general Ivašov bio je načelnik Uprave za spoljne poslove u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije. U ekskluzivnom intervjuu za portal „In4s“ koji je održan u Moskvi, Leonid Ivašov je govorio o NATO agresiji na SRJ, Petom oktobru, geopolitičkoj situaciji u svijetu…

Prenosimo kompletan intervju:

* Navršilo se 16 godina od prevrata u Beogradu. Po vašem mišljenju, da li je obojena revolucija od 5. oktobra donijela nešto dobro srpskom narodu?

— Sve revolucije koje organizuju Amerikanci imaju suštinu državnog udara. One dovode na vlast slabe i bezvoljne ljude, koji ne razumiju nacionalne interese svoje zemlje, koji su potkupljeni ili zavrbovani kao Milo Đukanović. Ima i takvih koji slijepo vjeruju da Amerika svijetu donosi sreću i dobrotu. Nijedna obojena revolucija koju su organizovali Amerikanci, uz podršku evropskih zemalja, nije donijela dobra narodu.

Štaviše, Amerikanci svoju politiku definišu samo na osnovu pukog interesa, ne svog naroda, već interesa krupnog kapitala, u prvom redu finansijskog. Amerikanci ulažu novac u obojene revolucije da bi ostvarili profit. Druge kategorije kod njih ne postoje; oni žive u kategorijama dobiti i profita. Zbog toga srpski narod i SRJ nikakve koristi od 5. oktobra nisu ostvarili. Amerikanci korist nikome ne donose. Obojena revolucija u Beogradu sprovedena je samo zato što Amerikanci nisu bili u stanju da svoje ciljeve postignu vojnim putem i tako svrgnu režim Slobodana Miloševića. Tu je bio jedan interesantan detalj. Ja sam od naše obavještajne službe dobio informaciju da se sprema kopnena intervencija, jer vazdušni udari nisu postigli zadovoljavajući uspjeh. Interesantno je da nijedna od kopnenih vojski evropskih zemalja nije željela da u ovu operaciju ide u prvom ešalonu. Amerikanci i Englezi o tome nisu razmišljali uopšte, Nijemci takođe nisu željeli, čak je tim povodom i Gerhard Šreder zvao Borisa Jeljcina. Izvršen je bio pritisak na Mađare i Poljake, ali ni oni nisu pristali. Zbog toga možemo reći da je SRJ suštinski pobjednik rata. Poslije su bila uložena sredstva da se svrgne režim, konačno otme Kosovo i Srbija prinudi da bude pokorna. Zato je bio organizovan „Majdan“ u Beogradu. Ljudska prava, slobodni i demokratski izbori bili su samo parole da bi se srušila zakonito izabrana vlast, umiješali su se u izborni proces i na kraju je realizovan državni udar.

* U kojoj mjeri je miješanje Zapada uticalo na raspad bivše Jugoslavije i da li bi se ratovi i stradanja tokom devedesetih dogodili bez miješanja zapadnih sila?

— Na desetogodišnjicu NATO agresije, 24. marta 2009. u Beogradu se održala velika međunarodna konferencija, posvećena deceniji početka bombardovanja. Zapamtio sam dva izlaganja. Prvo putem video-linka francuskog generala Pjera Galoa, koji jasno svjedoči da je još 1985. godine Savjet NATO-a njemu i trojici njegovih kolega generala iz Njemačke, Francuske i Amerike sugerisao da treba razraditi operativni plan razbijanja Jugoslavije. Na pitanje po kakvom scenariju Jugoslaviju treba dijeliti i treba li planirati vojnu operaciju, odgovoreno mu je da se treba ugledati na model sa početka Drugog svjetskog rata. Sugerisano im je da je prvo potrebno izazvati građanski rat. Zapamtio sam takođe i izlaganje Noama Čomskog. Svjedočio je da je i specijalistima iz Svjetske banke tokom osamdesetih bio postavljen zadatak da rade na razbijanju Jugoslavije. Velika Jugoslavija nije odgovarala konturama buduće Evrope, jer u vašoj zemlji nije bilo nezaposlenosti koja generiše jeftinu radnu snagu, obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni. U Jugoslaviji je osamdesetih takođe postojao visok stepen socijalne zaštite. Ja sam krajem osamdesetih od naših obavještajaca dobijao informacije da katolička crkva nikako ne želi da na Balkanu dominira pravoslavlje. Dakle, rušenje Jugoslavije je bio unaprijed isplaniran dio jedne sveobuhvatne geopolitičke operacije, za šta su bili određeni značajni finansijski resursi. Oni na Zapadu imaju univerzalne tehnike kako posvađati narode, na isti način na koji na Bliskom istoku Zapad svađa šiite, sunite i vehabite, na Balkanu je posvađao Srbe sa Hrvatima, Slovencima, muslimanima i Albancima. Obimna geopolitička operacija dovela je do raspada Jugoslavije. Đukanović se u razgovorima sa Medlin Olbrajt nije ponašao kao muškarac

*Milo Đukanović se zvanično zalaže da se odluka o eventualnom ulasku Crne Gore u NATO donese u parlamentu, bez narodnog referenduma?

– Lično imam podatke kako se Milo Đukanović našao u zoni interesovanja američkih specijalnih službi. Znam i zašto je on podlegao pritiscima. Imao sam prilike da čujem tonski zapis njegovog razgovora sa Medlin Olbrajt. Ja, recimo, nikome ne bih dozvolio da mi se tako obraća. On je skoro na koljenima stajao pred tom strašnom ženom i molio za oprost. On se u tim razgovorima zaista nije držao kao muškarac. On sada ima dva izbora: ili će se potčiniti naredbi svakog običnog američkog narednika, ili će se sa njim nešto ružno desiti, u boljem slučaju bi bio uhapšen. Naloženo mu je da se kloni referenduma jer u Crnogorcima očigledno još nije ubijen slovenski duh. Zapad će Đukanoviću dati odriješene ruke da eventualne proteste protiv ulaska Crne Gore u NATO uguši na svaki način. To je ta njihova zapadna demokratija, sazdana na rimskom pravu, gdje za patricije važe jedna pravila, a za plebejce druga. Stoga anglosaksonska elita sve ostale narode posmatra kao plebejce, čak i svoje saveznike.

*Ukoliko Crna Gora ipak postane članica NATO-a, kako će se to, po vašem mišljenju, odraziti na odnose sa Rusijom?

— Rusija će, ukoliko Crna Gora postane članica NATO-a, žaliti. Podsjetiću da je svoju prvu pobjedu u sukobu sa Napoleonom flota admirala Senjavina postigla zajedno sa Crnogorcima, kada je poginulo više od 800 naših mornara. Žalimo što se pravoslavni i slovenski svijet ruši u Ukrajini, ruši se na Balkanu. Za bezbjednost Rusije, ulazak Crne Gore u NATO ne bi bio naročit udarac. Međutim, vi treba da mislite o vlastitoj budućnosti, a ona nije na Zapadu, koji se nalazi u agoniji. Potrebno je razumjeti sljedeće: dominacija Zapada se završava. Oni se ne razvijaju, za razvoj društva nije dovoljan rast samo društvenog proizvoda, razvoj ne predstavlja diktat fašističke sile. To je degradacija, tamo nema duhovnosti. Na Zapadu se ne razvijaju ni fundamentalne nauke, zbog toga Zapad gubi svoj dominantan položaj. Međutim, oni ne žele da se povuku i pokušavaju da se održe prevratima, obojenim revolucijama i ratovima.

*Dakle, mislite da je vrijeme dominacije Zapada prošlost?

— Danas na svjetsku scenu dolazi nova Kina, stvaraju se nove konture međunarodnog poretka, tu su Evroazijski savez, Šangajska organizacija i BRIKS. Danas Kina potpuno potiskuje Ameriku, prestali su da kupuju američke obveznice, juan postaje svjetska valuta. Zemlje BRIKS-a već preduzimaju korake da u međusobnoj trgovini pređu na nacionalne valute, dakle realno je očekivati da se ubrzo pojavi ekvivalent dolaru u svjetskoj trgovini. Takođe, priprema se alternativa Svjetskoj banci i MMF-u. Naravno, nameće se pitanje čije će duhovne vrijednosti dominirati u novom svijetu? Kineske vrijednosti nisu univerzalne, one su specifične, njih će teško prihvatiti Indija i islamski svijet, možda Latinska Amerika i Afrika u veoma malom stepenu. Zbog toga će u novom svijetu pravoslavno-slovenski i evroazijski kulturno-civilizacijski kod i sistem vrijednosti biće veoma prihvaćeni. Zbog toga Crnoj Gori ne treba Evropa koja umire i raspada se, još manje vam treba NATO, treba da mislite o budućnosti koja dolazi sa Istoka.

(sputnik)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender