24. 10. 2020.
Gugl protiv Fejsbuka – bitka za budućnost interneta

Gugl protiv Fejsbuka – bitka za budućnost interneta

Gugl protiv Fejsbuka – bitka za budućnost interneta

Prvi čovjek Fejsbuka Mark Zakerberg je još u aprilu objavio desetogodišnji plan, koji prikazuje projekat razvitka Fejsbuka do 2026. Glavni rival u ovoj trci za osvajanje interneta biće mu “Gugl”.

Fejsbuk svoju idealnu budućnost zamišlja ovako: svijet u kojem su svi povezani na internet, u kome sa vještačkom inteligencijom pričamo kao sa živim ljudima, i najambicioznije – toliko razvijenu virtuelnu stvarnost pomoću koje ćemo, umjesto običnog četovanja, moći da se povežemo sa ljudima tako da ćemo imati utisak kao da sa njima sjedimo u istoj sobi.

Zakerberg je kao jednog od pionira ovog projekta predstavio društvenu platformu “Social VR”, koja koristi kombinaciju “Oculus Rift” naočara i slušalica i kameru od 360 stepeni koja miješa virtuelni i stvarni svijet, prenosi “Biznis insajder”.

U Fejsbukovoj pomalo jezivoj viziji, društvene mreže biće najzastupljeniji način interakcije dva živa bića. Dakle ne lični susret, već komunikacija preko VR-a.

Međutim, Fejsbuk neće lako ostvariti ovaj plan, jer ima jakog takmaca.

Gugl je prošle nedjelje održao jednu od svojih velikih konferencija, na kojoj su nagovješteni veliki planovi koje ovaj tehnološki gigant ima za budućnost. Očekivano ili ne, tek Guglovi planovi se preklapaju sa Fejsbukovim.

Borba uveliko traje

Najveća bitka vodi se oko video-sadržaja, gdje je Guglov Jutjub kralj interneta. Fejsbuk vrijedno radi kako bi poremetio Guglovu nadmoć u ovom sektoru, tako što privlači veliki broj brendova koji se reklamiraju putem video-ponuda.

Ipak, najzanimljivija borba vodi se oko tehnologija koje još u potpunosti nije razvio nijedan od dva giganta.

Koliko prošle nedjelje direktor Gugla Sundar Pičai rekao je da kompanija koristi sisteme vještačke inteligencije kako bi napravila poseban profil za svakog korisnika. Slično radi i Fejsbuk, koji vještačku inteligenciju koristi da personalizuje svoju početnu stranicu.

I jedni i drugi čine mnogo u pokušaju da povežu svijet. Fejsbuk koristi laserske dronove, a Gugl koristi balone, koji imaju zadatak da donesu internet u dijelove svijeta koji nisu povezani.

Polje vještačke inteligencije je još mlado i neistraženo, a Gugl i Fejsbuk su tek počeli da ga obrađuju. Ovo nije bitka koja će biti dobijena jednim proizvodom, jednim inovativnim dizajnom ili jednom aplikacijom. Ovo je tehnološki rat koji će se voditi u svim oblastima u godinama koje dolaze. Ipak, vrijediće. Jer, pobjednik će kontrolisati budućnost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender