27. 10. 2020.
Laktaši: Izložba slika Branimira Maksimovića

Laktaši: Izložba slika Branimira Maksimovića

Laktaši: Izložba slika Branimira Maksimovića

U Centru za kulturu i obrazovanje Laktaši u četvrtak će biti otvorena izložba slika „U ČAST SINA PLAVE NIMFE LEJRIOPE ( NARCISA IZ TESPIJE )“ akademskog slikara Branimira Maksimovića.

Izložba će biti otvorena u Galeriji JU “Centar za kulturu i obrazovanje” Laktaši, u četvrtak, u 19 časova.

O izložbi:

Branimir Maksimović je nanizao nisku autoportretnih uprizorenja, jasno razgraničenu u tri ciklusa ili mijene ( baš onakve kakve nosi i cvijet sa tri latice, plavi cvijet – fleur-de-lys ili iris ), simbolično ( ili slučajno ), odajući čast Narcisu, čiji cvijet i cvjeta u poznu jesen. Krećući se na polovima od klasičnog realizma, preko ekspresionističkih akcija koje podrazumijevaju ponekad brutalno destruisanje forme, pa sve do uplovljavanja u mirnu luku magijsko-simboličnih autopogleda na vlastiti lik, Maksimović u svakoj od tri faze neminovno potvrđuje da je na prvom mjestu kolorista. (Dr Siniša Vidaković )

Biografija

Branimir Maksimović, rođen 1993. godine u Brčkom. Student je završne godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, smjer slikarstvo, u klasi mr Jelene Karišik. Imao veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender