24. 10. 2020.

NSRS: Usvojen Izvještaj Komisije za sprovođenje referenduma

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci izvještaj Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje – “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan Republike Srpske?”, u kome se navodi da je referendum uspješno obavljen.

U izvještaju se dodaje da je referendum o Danu Republike obavljen u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi. NS RS konstatovala je da je rezultat referenduma punovažan, jer se izjasnilo 680.175 lica, odnosno natpolovična većina građana od 55,78 odsto.

Skupština je konstatovala da se na referendumu o pitanju pozitivno izjasnilo 677.771 lica, odnosno 99,81 odsto, a negativno 1.298 lica. Rezultat referenduma biće objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske.

NSRS utvrdila je prestanak mandata Republičkoj komisiji, nakon konstatovanja rezultata referenduma, i ovlastila je u dijelu koji se odnosi na učešće u postupku pred Ustavnim sudom BiH. Raspravi o ovoj tački dnevnog reda nisu prisustvovali poslanici Koalicije “Domovina”, koji su bili protiv organizovanja referenduma o Danu Republike.

NSRS donijela je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike na cijeloj teritoriji Republike Srpske. Referendum o Danu Republike održan je 25. septembra.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender