31. 10. 2020.
Oland: Rusija možda pred sudom zbog ratnih zločina

Oland: Rusija možda pred sudom zbog ratnih zločina

Oland: Rusija možda pred sudom zbog ratnih zločina

Francuski predsjednik Fransoa Oland sugerisao je danas da bi Rusija mogla da se suoči sa optužbama za ratne zločine zbog bombardovanja drugog po veličini sirijskog grada Alepa i naveo da bi to suđenje moglo da se održi pred Međunarodnim krivičnim sudom (IČ) u Hagu.

Oland je u intervjuu za francusku televiziju TMC rekao i da će možda odbiti da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji bi sljedeće nedjelje trebalo da posjeti Francusku.

Rusija je prošle nedjelje stavila veto na francuski nacrt rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN, kojim se traži okončanje vazdušnih napada i vojnih letova iznad Alepa. Zvanična Moskva negira napade na civile i ističe da su njena meta terorističke grupe u Siriji.

Ni Rusija ni Sirija nisu članice Međunarodnog krivičnog suda, napominje britanski BBC.

“Ima ljudi koji su u današnje vreme žrtve ratnih zločina. Oni koji čine ta djela će morati da budu pozvani na odgovornost, uključujući pred IČ-om”, rekao je Oland.

“Ukoliko primim Putina, reći ću mu da je to neprihvatljivo. To bi moglo ozbiljno da ugrozi imidž Rusije”, istakao je predsjednik Francuske. Šef francuske diplomatije Žan

– Mark Ero je danas izjavio da će od Međunarodnog krivičnog suda tražiti da istraži moguće ratne zločine u Siriji. Američki državni sekretar Džon Keri je prošle nedjelje takođe pozvao da budu podignute optužnice za ratne zločine i naveo da napadi ruske i sirijske vlade na bolnice “nisu slučajni” i da su dio namjerne strategije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender