29. 10. 2020.
Rusija prijeti: Rušićemo avione koji napadnu nas ili sirijsku vojsku!

Rusija prijeti: Rušićemo avione koji napadnu nas ili sirijsku vojsku!

Rusija prijeti: Rušićemo avione koji napadnu nas ili sirijsku vojsku!

Ruske snage su spremne da obaraju američke avione i rakete u Siriji kako bi zaštitile živote svojih oficira, upozorava Ministarstvo odbrane Rusije.

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general Igor Konašenkov još ranije je naveo da “nesankcionisani napadi SAD na položaje u Siriji mogu ugroziti živote ruskih vojnika i oficira”.

Kako ističu vojni stručnjaci, odluke o uništavanju “neidentifikovanih aviona biće donošene brzinom munje”.

Izvor u ruskom vojnoindustrijskom sektoru ističe da ruski radari u Siriji ne mogu identifikovati pripadnost lovačkog aviona u zoni djelovanja regularne sirijske vojske.

Amerikanci lete sa isključenim transponderima /sistem prepoznavanja pripadnosti vojnih aviona/, a na snazi je Sporazum o nedopustivosti incidenata u vazduhu i razgraničenju zona borbenih djelovanja.

“Ako se na području gdje rade ruski oficiri pojavi neidentifikovani lovački avion ili ako na to područje bude ispaljena raketa, odluka o spašavanju pripadnika naše vojske biće donesena brzinom munje”, objašnjavaju ruski izvori.

Prema riječima Fjodora Lukjanova, glavnog urednika lista “Rusija i globalna politika”, cilj upozorenja ruskog vojnog vrha jeste da se izbjegne rat.

“To je jasno i nedvosmisleno upozorenje koje treba da odigra ulogu odvraćanja. Naš vojni vrh daje do znanja da će napad na njih i na sirijske snage biti shvaćen kao akt agresije usmjerene protiv Rusije”, precizira on.

On ističe da u Pentagonu rade profesionalci i da oni shvataju kakve su posljedice sličnih incidenata.

Većina oficira ruskog Centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji radi na zemlji i dostavlja humanitarnu pomoć područjima koja kontroliše legitimna sirijska vlast.

Pripadnici sirijske vojske učestvuju i u pregovorima sa rukovodiocima naselja i vođama oružanih odreda u većini sirijskih provincija.

Svaki raketni i vazdušni napad na teritorije koje kontroliše legitimna sirijska vlast predstavlja nedvosmislenu prijetnju za pripadnike ruske vojske, upozorava ruska strana.

Ruske jedinice u vojnim bazama Hmejmim i Tartus štite sistemi protivvazdušne odbrane “S-300”, kao i najnoviji sistemi “S-400”, čiji je domet 400 kilometara.

Nakon onoga što se dogodilo 17. septembra u Deir el Zoru /napad SAD na snage sirijske Vlade/, preduzete su sve potrebne mjere kojima se isključuje svaka mogućnost `greške` usmjerene protiv pripadnika ruskih oružanih snaga i vojnih objekata u Siriji, navode u Moskvi.

SAD su saopštile da su 17. septembra greškom raketirale položaje sirijske regularne vojske. U tom napadu poginula su 62 vojnika, a više od 100 ih je ranjeno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender