26. 10. 2020.
SzP: Ostajemo zajedno, nebitno kako ćemo se zvati

SzP: Ostajemo zajedno, nebitno kako ćemo se zvati

Potpuno sam uvjeren da su lideri Saveza za promjene politički zreli ljudi. A da li će se ovo zvati Savez za promjene ili nekako drugačije – to je zaista nebitno, izjavio je juče Borislav Bojić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke.

Bojić je, komentarišući moguće redefiniranje odnosa unutar ove koalicije, koje je juče najavio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao da ne vjeruje da bi se nakon najavljene ostavke Mladena Bosića, lidera SDS-a, i lošeg izbornog rezultata, unutar SzP-a stvari mogle zakomplicirati.

“Ne mislim da će tu biti neke posebne drame”, zaključio je Bojić.

On smatra da su se dva bloka u RS, jedan koji predvodi SNSD, i drugi koji čine stranke SzP-a, jasno isprofilirala i da su čvrsto svaki na svojim pozicijama.

“Potpuno sam uvjeren da će tako ostati i kad je u pitanju parlamentarna većina na nivou BiH”, zaključuje Bojić.

Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, kaže pak da redefiniranje odnosa unutar SzP-a ne znači ništa drugo nego agresivnija borba protiv vlasti u RS.

“Za bilo koje drugo redefinisanje odnosa nema potrebe, s obzirom na to da su odnosi unutar SzP-a korektni”, ističe Crnadak, te naglašava kako je jasno da je ovakav rezultat lokalnih izbora posljedica tri ključna faktora.

“Prvi je potpuna privatizacija referenduma od strane SNSD-a. Drugi je RTRS, koji je najgori primjer indoktrinisanja i propagande na svijetu, gori čak i od TV Sjeverne Koreje, a treći neviđena opstrukcija istraga o kriminalu preko ljudi koje SNSD ima u pravosuđu”, kaže Crnadak.

Kad je, pak, riječ o navodima kojima se dovodi u pitanje legitimitet predstavljanja RS u institucijama BiH, pogotovo nakon lokalnih izbora, Crnadak kaže kako je i SNSD prije četiri godine izgubio izbore u 40 opština, ali da je ostao i u Vladi RS i u Vijeću ministara.

“Postavlja se pitanje gdje je legitimitet današnje Vlade RS kad se zna da su premijerka i ministar zdravlja potučeni u svom gradu, dok je ministar sporta u Foči imao 56 glasova”, navodi Crnadak.

No, sasvim razumljivo, u SNSD-u smatraju da je ovo guranje prašine pod tepih u Savezu za promjene i da su stvari mnogo kompliciranije.

“Potpuno je jasno da se Savez za promjene raspao, i to zato što je imao pogrešne principe na osnovu kojih su se sastali, a to je dolazak na vlast, a ne rješavanje problema građana i kontakt s narodom u RS”, kaže Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, koji navodi kako je “prevelika želja za vlasti jedino što je SDS, PDP i NDP motiviralo da se udruže, ali da su sada shvatili da narod hoće radnike, a ne pričalice”.

“U SzP-u su uvidjeli da moraju mijenjati pristup i korektnije se odnositi prema vlasti. Naredni mjeseci će pokazati kako će se koji od učesnika Saveza za promjene odnositi prema vlasti u RS”, zaključuje Petrović.

Legitimitet Lider SNSD-a Milorad Dodik ne može da osporava legitimitet Saveza za promjene u vlasti na nivou BiH, jer je po njegovoj logici i Vlada RS nakon lokalnih izbora 2012. “trebalo da padne”, izjavio je juče Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

“Po Dodikovoj logici, i aktuelni ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić, koji je prošle sedmice izgubio izbornu trku za načelnika Teslića, kao i premijerka RS Željka Cvijanović trebalo je da podnesu ostavke”, rekao je Govedarica. Uvjeren je da će Savez za promjene do kraja mjeseca izvršiti analizu izbornih rezultata i zauzeti stav kako dalje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender