27. 10. 2020.

Dodik: Fašističke izjave o Grujičiću ruše dejtonsku BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao fašističke izjave sarajevskih političara i Ćamila Durakovića da je neprihvatljivo da Srbin bude izabran za načelnika opštine Srebrenica, ističući da strane diplomate i predstavnici EU treba da osude takve istupe.

“Ne mogu da se pomirim sa takvim negativnim stavovima prema Srbima i zaista mi nije jasno zašto niko od stranih diplomata i predstavnika EU nije osudio takve istupe”, rekao je Dodik, komentarišući protivljenje sarajevskih političara i Durakovića da za načelnika opštine Srebrenica bude izabran kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić samo zato što je Srbin. Dodik je istakao da su to neprihvatljive i štetne izjave koje ruše dejtonsku BiH.

“Srebrenica se nalazi unutar Srpske! Zašto Srbin ne može da bude načelnik? Takvim stavom bošnjački političari ruše ustavni poredak zemlje koji počiva na ravnopravnosti svih naroda”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

On je ocijenio da je neprihvatljiv bošnjački inženjering, kojim se pokušava osporiti Grujičićeva demokratska pobjeda. Predsjednik Srpske kaže da strane diplomate i predstavnici EU sigurno ne bi prećutali da je neko od srpskih političara ili zvaničnika izjavio tako nešto.

“Takve izjave su nedemokratske i netolerantne, a strane diplomate koje dolaze iz zemalja sa najvišim demokratskim vrijednostima nijemo gledaju napade na srpskog kandidata koji je dobio legalnu podršku većine naroda”, rekao je Dodik.

On je istakao da zahtjev SDA da budu poništeni izbori u Srebrenici ne dolazi u obzir i da to predstavlja nastavak harange lidera ove stranke Bakira Izetbegovića, koji ne može da se pomiri sa činjenicom da je Grujičić dobio podršku naroda. Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ocijenio je za “Glas Srpske” da Izetbegovićev zahtjev za ponavljanje izbora u Srebrenici predstavlja priznanje izbornog poraza.

“Izetbegović i SDA doživjeli su ozbiljan politički poraz i sada oprobanom metodom pokušavaju da svu krivicu prebace na Milorada Dodika i Republiku Srpsku”, kaže Dodik.

Dodik je istakao da ovakav načina obračuna sa njim nije ništa novo. “Izetbegović pokušava da se putem svog suda i tužilaštva obračunava sa Miloradom Dodikom. To znamo i to nije ništa novo, jer to radi već duže. Međutim, to je najbolji način da mu Sud i Tužilaštvo BiH propadnu”, poručio je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender