27. 10. 2020.
Folksvagen ljut na DHL, nisu ih odabrali za posao

Folksvagen ljut na DHL, nisu ih odabrali za posao

Folksvagen ljut na DHL, nisu ih odabrali za posao

Kako bi svoj vozni park osvježio flotom ekološki prihvatljivijih vozila, njemački DHL se okrenuo električnom pogonu. S obzirom da nisu uspjeli da neophodna električna dostavna vozila pronađu u proizvodnom programu neke od velikih svjetskih auto-kompanija, u DHL-u su odlučili da angažuju brojne firme iz oblasti industrije automobilskih dijelova i komponenti, i naprave sopstveni van na struju.

Vozilo nazvano StreetScooter nastalo je u saradnji sa kompanijama kao što su Bosch (zaslužan za pogonski sistem) ili Hella (pobrinula se za svjetlosne grupe). Na ulicama se već nalazi oko 1.000 primjeraka StreetScooter vana, a planirano je da se u narednom periodu u saobraćaj uvodi oko 5.000 vozila godišnje.

Radni vijek eksploatacije ovog vozila je 16 godina, ako se koristi šest dana u sedmici, po 10 sati svakodnevno.

I dok DHL ne krije da je ponosan na StreetScooter, u Volkswagenu nisu srećni zbog toga što im dio kolača uzima kompanija čija djelatnost nije proizvodnja automobila. Naime, DHL je između ostalog, ranije koristio i VW Caddy kao dostavno vozilo, pa su u njemačkom auto-gigantu vjerovatno računali da će i ubuduće nastaviti da snabdijevaju ovaj poštanski servis svojim vozilima.

U razgovoru za Rojters, šef Volkswagen grupe, Matijas Miler, izrazio je ogorčenje zbog odluke DHL-a da više ne sarađuje sa njima.

“Veoma sam ljut. Pitam se, zbog čega se nisu obratili našoj kompaniji, Volkswagen komercijalna vozila, i sa njima konstruisali nešto slično?”

On je rekao da i dalje ne odustaju od saradnje sa DHL-om i da će pokušati da se ubace u posao preoizvodnje električnih dostavnih vozila.

Volkswagen, kao i druge velike svjetske auto-kompanije, još uvijek nije u potpunosti spreman za masovnu proizvodnju pristupačnog električnog automobila. Na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu predstavljen je koncept budućeg velikoserijskog električnog putničkog vozila, ali se produkcijska verzija očekuje tek 2020. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender