30. 10. 2020.
INFOGRAFIKA: Apple i dalje čvrsto drži titulu najvećeg brenda na svijetu

INFOGRAFIKA: Apple i dalje čvrsto drži titulu najvećeg brenda na svijetu

INFOGRAFIKA: Apple i dalje čvrsto drži titulu najvećeg brenda na svijetu

Apple nema najbolju godinu od kada postoji. Ova im je godina najlošija otkad su 2007. predstavili prvi iPhone. Barem ako se gleda rast prodaje, prihoda, profita, ali i dalje su u “debelom“ plusu, imaju oko 300 milijardi američkih dolara zaliha u rezervi i još su jednom proglašeni za najvrijedniji brend na svijetu. Tačnije, brend koji vrijedi 178,12 milijardi dolara i ima ogromnu prednost pred drugoplasiranim Google-om, koji kao brend vrijedi 133,25 milijardi dolara.

To potvrđuje jasnu sliku tržišta na globalnom nivou . Naime, protekle četiri godine su upravo Apple i Google konstantno najvrijedniji brendovi na svijetu. Iza su redovno imena kao Coca-Cola (73,1 mlrd. dolara), Microsoft (72,8 mlrd. dolara), Toyota (53,58 mlrd. dolara), IBM (52,5 mlrd. dolara), Samsung (51,81 mlrd. dolara), Amazon (50,34 mlrd. dolara), Mercedes-Benz (43,49 mlrd. dolara) i GE (43,13 mlrd. dolara).

Jasno je još nešto prema ovim brojkama, Apple i dalje izaziva dovoljno uzbuđenja sa svakim novim proizvodom da bi svijet govorio o njemu, konzumirao što nudi i tako u krug. Zbog toga mogu biti ponosni, svjesni su da rade dobro, bez obzira na silnu negativnu percepciju od strane onih koji ih ne vole, ali to je tako, za dobrim konjem prašina se diže.

the-worlds-most-valuable-brands

I kad smo kod toga, od brendova u sto najboljih, najznačajniji rast ima Facebook s 48 %. Slijede Amazon, Lego i jedno iznenađenje – Nissan. Prvi put na listi je Tesla i nalazi se na stotom mjestu. Zanimljivo, Nintendo ove godine nije na listi iako je Pokemon Gó napravio pravu senzaciju u svijetu i donio toj kompaniji rast kakav nisu imali punih 30 godina.

Na kraju, HP i HP Enterprise takođe su po prvi put na listi, ali to je samo zato jer su se odvojili, kao jedna su kompanija konstantno na njoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender