27. 10. 2020.
Kanabis dobio zeleno svjetlo u BiH!

Kanabis dobio zeleno svjetlo u BiH!

Kanabis dobio zeleno svjetlo u BiH!

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe u BiH dobila je zeleno svjetlo u Savjetu ministara. Stručnjaci su uvjerili nadležene u opravdanost njegove upotrebe.

Kanabis će koristiti pacijenti sa malignim obolenjima, oni koji imaju HIV/AIDS, multiplu sklerozu i oboljeli od pojedinih oblika epilepsije. Pacijente do upotrebe te biljke dijeli još posla u administraciji.

“Imamo činjenicu da je ministarstvo odobrilo takvu inicijativu i sada slijedi izmjene zakona, to nije samo jedan zakon koliko smo tad na tom zasjedanju komisje mogli da čujemo, tu će biti dosta i podzakonskih akata i promjena u samoj agenciji za lijekove BiH i ja očekujem da će taj proces ipak potrajati i da neće biti tako brzo, pa bar do narednih godinu dana”, pojašnjava Udenka Gojković, član Rasdne grupe i načelnik Odjeljenja za onkologiju.

Prema Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, uzgajanje konoplje je trenutno dozvoljeno samo sa ciljem proizvodnje vlakana, sjemena za prehranu životinja, daljeg razmnožavanja i prerade sjemena. Konoplja njene smole, ekstrakti i tinkture su, u zavisnosti od kontrolnih mjera koje se primjenjuju, svrstani su u Tabelu 1 koja sadrži popis zabranjenih supstanci i biljaka. Stručnjaci kažu potrebno ju je prebaciti u Tabelu 2, koja sadrži supstance dozvoljene za upotrebu u medicinske svrhe.

“Pristupiti izmjeni Zakona o suzbijanju i sprečavanju zloupotreba opojnih droga gdje će se pomenuti da se kanabis pored industrijskih svrha može primjenjivati i u medicinske svrhe i dalje kroz podzakonska akta bliže definisati ko će propisivati, kako će se izarađivati lijek koje su to indikacije u kojima će se primjenjivati kod pacijenata itd”, kaže Biljana Tubić,pomoćnik direktora Agencije za lijekove BiH.

Na potezu je Ministarstvo bezbjednosti BiH. Ono treba da predloži izmjenu Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender