20. 10. 2020.
Banjaluka rekorder po broju zaposlenih u gradskoj administraciji

Banjaluka rekorder po broju zaposlenih u gradskoj administraciji

Prema novom zakona gradonačelnik će imenovati gradskog menadžera i arhitektu

Jedno od ključnih predizbornih obećanja novoizabranog gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića o uvođenju gradskog arhitekte, kao nestranačkog i nezavisnog eksperta koji bi definisao izgled grada za buduće generacije, na putu je da se realizuje, nakon što bi Narodna skupština RS, kako se očekuje, sutra trebala prihvatiti Prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi, saznaje Banjaluka.net.

Kako saznajemo, poslanički klub SNSD-a je, na Radojičićev zahtjev, uputio amandmane na predloženi zakon o lokalnoj samoupravi, kojim se gradonačelnicima daje mogućnost da imenuju gradskog arhitektu. Pored toga, amandmanom SNSD-a, za koji je već obezbjeđena saglasnost Vlade i skupštinske većine, gradonačelnici bi imali mogućnost da postavljaju i gradskog menadžera.

Prema ovom amandamanu, mandat gradskog arhitekte bi bio vezan za mandat gradonačelnika. Iz toga proizilazi da bi sa funkcije odlazio nakon isteka mandara gradskog čelnika.

U amandmanu, kojim se uvodi ova funkcija, stoji sljedeće:

“Gradonačelnik može da postavi gradskog menadžera i gradskog arhitektu, odnosno prostornog planera za rad na pripremi i realizaciji ravojnih programa i projekata, kojima se podstiče ekonomski razvoj, obezbjeđuje zaštita životne sredine, održivi razvoj, podstiču preduzetničke inicijative, javno privatno partnerstvo, donose akti prostornog planiranja i iniciraju izmjene propisa radi stvaranja podsticajnog ambijenta za razvoj grada.”

Ovo rješenje će, prema saznanjima Banjaluka.net-a, već sutra biti izglasano u Narodnoj skupštini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender