20. 10. 2020.
Banjalučanin Dragoljub Galić nazdravio 107. godini života!

Banjalučanin Dragoljub Galić nazdravio 107. godini života!

Banjalučanin Dragoljub Galić nazdravio 107. godini života!

Svima koji su Dragoljubu Galiću prije dvije godine, kada smo pisali o njemu, poželjeli još rođendana želja se ostvarila, pa je ovaj djed iz Donjih Goleša, kod Banjaluke, juče nazdravio 107. godini života.

Iako nema snagu iz mladosti, ne predaje se lako starosti  i dan često prekrati kojekakvim poslovima. Tako je 15 dana prije jučerašnjeg rođendana sam okrečio bazen koji je visok dva i po metra, a ni trava mu se ne otima.

“Volim raditi i to mi ide. Kada sam krečio bazen, sa zemlje sam  uradio koliko sam mogao, a onda sam uzeo basamake i popeo se. Teže sam sišao, ali pomogla mi je snaha”, priča Dragoljub i to dosta razgovjetno.

Da ima volje za radom sa 107 godina, potvrđuju i unučad, te kažu da kada neki posao oni ne mogu da stignu, a Dragoljub primijeti, to bude odrađeno.

“Dođem kući i vidim da je nešto urađeno. Ako ne može, na primjer, da kosom pokosi travu, on je počupa rukama”, kaže Veselko  Galić, njegov unuk.

Ovaj djed, kažu ukućani, dane prekraćuje i ležanjem, a snaha Jelka kaže da pazi da hrana  koju im pravi ne bude premasna i da vrlo malo jede, te da je uvijek u jelu bio umjeren.

“Uvijek nam je govorio da je psiha važna. I nikada nije bio galamdžija, a uvijek je sve stizao. Ono što bi isplanirao, to bi i završio, ali laganim tempom. Ako želi unučad da u nekom poslu okupi, prvo kaže idemo svi, a kada vidi da nećemo, tada bi na foru uzeo vile i grablje za sve i  rekao bi da ide sam, onda krenemo za njim”, priča unuk Veselko.

Dragoljub ima 11 unučadi, od kojih i unuku koja prima penziju, 15 praunučadi, a imao je sedmoro djece, od kojih mu je živ sin Damjan (71) i kćerka Krsta (85). Osim što je vjerovatno najstariji Banjalučanin, za njega je vezana i još jedna neobičnost, jer je treći pacijent u svijetu kojem je u  poznim godinama urađen pejsmejker, i to prije pet godina.

U porodici Galić prepričavaju i anegdotu nakon tog zahvata, te kažu da mu je doktor obećao o svom o trošku za deset godina od operacije zamijeniti pejsmejker. I nakon toga, ako ga uhvati neka boljka, uspješno se nosi s njom, pa je prije dva mjeseca prebolio težu upalu pluća, a lijekove nije imao potrebe da koristi do prije šest godina.

Sada pije samo one za srce, a pritisak mu je dobar. Ova starina već dugo alkohol i kafu ne pije, prestao je da puši, a voda mu je najbolje piće i to je uz uzmjerenost u svemu možda razlog njegove dugovječnosti.

Ulazak u 108. godinu Dragoljubu je rodbina priredila kako dolikuje ovom svečanom danu, uz trpezu, tortu i duvanje svjećica, a uz šljivu nazdravilo se i šampanjcem.***

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender