28. 10. 2020.
Kolinda o “Za dom spremni”

Kolinda o “Za dom spremni”

Kitarovićeva bi da mijenja Dejton

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom o potrebi promjene Dejtonskog sporazuma, javljaju hrvatski mediji.

Ona je istakla da je taj sporazum već izmijenjen brojnim amandmanima na Ustav BiH zbog čega se postavlja pitanje koliko su oni uticali na eroziju konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH.

Kitarovićeva je rekla da će Hrvatska u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD, jer se trenutna evropska inicijativa ne može fokusirati samo na ekonomske i socijalne procese, već mora biti i politička.

Napominjući da je BiH jedinstven slučaj /sui generis/, Kitarovićeva je ocijenila da treba postaviti neke uslove koje bi BiH trebala ispuniti da bi postala u potpunosti funkcionalna i tako napredovala na putu u članstvo EU i NATO, te zaista uredila i političke odnose na nivou zemlje.

“Ta politička izgradnja institucija je jako bitna i to nedostaje evropskoj inicijativi”, rekla je Kitarovićeva.

Ona je navela da je stav Evropske komisije da je nedavno održani referendum u Republici Srpskoj ilegalan i protivi se Dejtonskom sporazumu.

Kitarovićeva je tokom sastanka zamolila Junkera da Evropska komisija pomogne BiH u procesu reformi na putu prema EU, kao i u uređenju zemlje s ciljem da sva tri naroda budu zaista ravnopravna na cijeloj teritoriji.

Ona očekuje da će se nova hrvatska vlada puno više baviti BiH, ističući da je to ne samo ustavna obaveza Hrvatske u odnosu na Hrvate u BiH, već i nacionalni interes.

Prema njenim riječima, stabilnost BiH utiče na stabilnost i percepciju Hrvatske.

“Dosad nismo dovoljno iskoristili poziciju da smo sad član EU i NATO-a, da nismo država kandidat koja mora objašnjavati naše unutrašnje procese, već da se upravo sada možemo snažno zauzeti za rješavanje pitanja unutar BiH”, poručila je Kitarovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender