30. 10. 2020.
Mektić: Prije Dodika trebaju biti procesuirani Izetbegović i Čović

Mektić: Prije Dodika trebaju biti procesuirani Izetbegović i Čović

Mektić: Tražio sam suspenziju graničnog policajca i šefa smjene na GP Uvac

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je za Klix.ba, nakon što je utvrđeno da su službenici Granične policije odgovorni što je Sanjin Sefić prešao granicu BiH, da je lično tražio suspenziju graničnog policajca i šefa smjene na Graničnom prelazu Uvac.

On je dodao i da sve policijske agencije u BiH “lažu građane da je bezbjednosna situacija zadovoljavajuća”.

Ministar je naveo da je u stalnom kontaktu sa rukovodiocima Granične policije BiH i da mu je poznato kako za Sefićem nije bila raspisana potjernica, ali da je Granična policija informisana da je on osoba koja je u bjegstvu.

“Granična policija BiH trebala je povesti računa i ne dozvoliti da on izađe zbog teškog krivičnog djela koje je počinio u oblasti ugrožavanja javnog saobraćaja. Pored svega toga policijski službenik koji se nalazio na graničnom prelazu Uvac nije se odgovorno ponašao”, rekao je Mektić.

Dodao je kako će istraga pokazati da li je granični policijac umišljajno dozvolio da Sefić pređe bh. granicu sa Srbijom.

“Ja sam odmah tražio od Granične policije BiH da suspenduje tog policajca i šefa smjene te da sprovedu detaljnu istragu”, kazao je Mektić.

Sefićev prelazak granice BiH i nesposobnost države da spriječi njegov izlazak zabrinula je mnoge građane posebno ako se uzme u obzir međunarodni problem terorizma i nelegalne trgovine oružjem.

“Ovo šalje jako lošu poruku građanima i javnosti. Policijske agencije na svim nivoima u BiH u svojim izvještajima konstatuju kako je ‘sigurnosna situacija zadovoljavajuća’. To je samo obmanjivanje javnosti, lažno prikazivanje i pokušavanje skrivanje nerada i odgovornosti sa sebe”, rekao je Mektić.

Ističe da se kao ministar ne može miješati u rad policijskih agencija, ali da može upozoravati na činjenično stanje.

“Te izvještaje usvoje i parlamenti. Mi imamo nepovoljno stanje bezbjednosti kada je u pitanju i kriminal i korupcija i javni red i mir, a i bezbjednost saobraćaja. Dakle, tu se mora promijeniti odnos države prema problemu bezbjednosti”, dodaje Mektić.

Kako kaže, odgovornost leži i na pravosudnim institucijama s obzirom na to da istrage traju dugo, a i da postoje mnoge pravosnažne presuda koje se ne izvršavaju.

Mektić je kazao kao Ministarstvo bezbjednosti BiH nije nadležnost za bezbjednost saobraćaja, ali da smatra kako je stanje saobraćaja u našoj zemlji katastrofalno.

“Mi svaki dan imamo slučajeve teško povrijeđenih i smrtno stradalih na putevima. To je neodrživo stanje, a mi se ponašamo kao da se to dešava u nekoj drugoj zemlji. U BiH stalno nešto kao konstatujemo, sabiremo saobraćajne nesreće, povrijeđene, mrtve i tako dalje, a ništa ne činimo da se stanje saobraćaja poboljša”, rekao je ministar.

Smatra kako je policija najodgovornija za ovakvo stanje, ali da pored policije dobar dio odgovornosti snosi i zakonodavstvo koje je fleksibilno prema višestrukim povratnicima u činjenju teških saobraćajnih prekršaja.

“Mi nemamo nikakvu adekvatnu kaznenu politika. Sadašnji Zakon o saobraćaja dotiče ljude koji ponekad naprave prekršaj, a na one koji se iživljavaju na putevima taj zakon ne ostvaruje nikakvu ulogu u smislu preventivnog djelovanja”, rekao je Mektić.

Ističe i da bi jedno od rješenja moglo biti povećanja policijskih pripadnika na putevima. Kako kaže, trenutni neodgovorni pristup je rezultat i saobraćajne nesreće u Sarajevu.

“Nisam siguran da će ona bilo koga opametiti u ovoj zemlji jer mi smo i do sada imali teških saobraćajnih nesreća u BiH. Ja vjerujem u odgovornost građana i da će putem protesta izraziti pritisak kako bi se neki ljudi pomjerili sa svojih funkcija. Ovdje mora da bude odgovornost i policijskih službenika i komesara i ministara”, kazao je Mektić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender