27. 10. 2020.
Stefanović: Uhapšen Sanjin Sefić

Stefanović: Uhapšen Sanjin Sefić

Stefanović: Uhapšen Sanjin Sefić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović saopštio je da je Sanjin Sefić “u rukama srpske policije”.

Kako je naveo, državljanin BiH koji je osumnjičen da je u Sarajevu automobilom usmrtio dvije devojke, pa potom prebjegao u Srbiju, biće procesuiran u skladu sa međunarodnim propisima.

“Bićemo u kontaktu sa kolegama uz BiH kako bi što brze okončali kompletan postupak. Ljude uvijek pogode događaji poput stradanja nedužnih djevojaka u Sarajevu, ali je nasa policija poslala jasnu poruku da oni koji se na bilo koji nacin ogriješe o zakon neće moći da nađu utočiste u Srbiji”, naveo je Stefanović.

Kantonalni sud u Sarajevu potpisao je naredbu za raspisivanje potjernice za Sanjinom Sefićem, koji je pregazio dvije devojke u Sarajevu i potom pobjegao u Srbiju, i riješenje o određivanju pritvora. To je za BHRT ranije potvrdila sudija u Kantonalnom sudu Sarajevo Jasmina Begić. Ta televizija navodi da će naredba biti proslijeđena MUP-u Kantona Sarajevo, a potom i Interpolu, koji će zatražiti od MUP-a Srbije da uhapsi i izruči Sefića Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da Sefić nije državljanin Srbije, niti na teritoriji naše zemlje ima prebivalište ili boravište.

“Pripadnici MUP-a Srbije pružiće svu neophodnu pomoć u konkretnom slučaju, u skladu sa zakonima Republike Srbije i drugim međunarodnim propisima”, rekao je ministar Stefanović.

Ipak, naveo je on, treba imati u vidu da do ovog trenutka Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova BiH nije raspisalo međunarodnu crvenu potjernicu koja je ujedno i nalog za hapšenje. “To znači da ne postoji zakonski osnov za lišenje slobode lica koje se sumnjiči za ovo krivično delo”, istakao je Stefanović u pisanoj izjavi dostaljenoj medijima.

Nemanja Pantić, načelnik Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a Srbije medijima u BiH je rekao da je od MUP-a Federacije BiH sinoć oko 23.45 sata dobio obavještenje da je Sanjin Sefić, prema njihovim podacima, prebjegao u Srbiju na graničnom prelazu Uvac, što je MUP Srbije, kako je rekao, potvrdio.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender