22. 10. 2020.
Dačić Hrvatskoj: Ne umišljajte da ste sila

Dačić Hrvatskoj: Ne umišljajte da ste sila

Dačić: Ugroženi spomenici na Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je u razgovoru sa specijalnim izvjestiocem UN za kulturna prava Karimom Benun na stanje ugroženih srpskih spomenika na Kosovu i Metohiji i značaj njihovog očuvanja i zaštite.

Dačić je na sastanku u Beogradu istakao značaj posjete specijalnog izvjestiosa UN, imajući u vidu kompleksnost zaštite kulturnog nasljeđa i spomenika kulture, posebno na Kosovu i Metohiji.

Benunova je, imajući u vidu da je fokus posjete namjerno uništavanje kulturne baštine, ukazala na složenost pitanja u toj oblasti, posebno na Kosovu i Metohiji.

Јedna od glavnih poruka posjete Karime Benun je visok nivo politizacije u pitanjima kulturnog nasljeđa, što negativno utiče na njihovu zaštitu, navode iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ona je ukazala da predstoji dalji rad na rješavanju ovih pitanja i da će prije izrade finalnog izvještaja o posjeti Srbiji, taj izvještaj biti dostavljen na komentare i sugestije srpskoj strani.

Benunova je zahvalila za dobru saradnju, te podsjetila da je tokom višednevne posjete Srbiji razgovarala sa predstavnicima Vlade Srbije, nezavisnih institucija, lokalnih samouprava, savjeta nacionalnih manjina i civilnog društva.

Ona je navela da je nastojala da ustanovi kako određene mjere, pravni okvir, institucije i ostala relevantna tijela, zadužena za zaštitu kulturnog nasleđa i pitanja diskriminacije, doprinose realizaciji kulturnih prava i promociji različitosti na dnevnoj bazi.

Specijalni izvjestilac UN za kulturna prava boravila je u posjeti Srbiji, uključujući i Kosovo i Metohiju, od 3. oktobra do danas.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender