31. 10. 2020.
Antonio Guteres novi generalni sekretar UN

Antonio Guteres novi generalni sekretar UN

Gutereš: Prioritet mi je okončanje sukoba u Siriji

Svijet se suočava sa opasnim periodom, pa čak i zemljama koje su udaljene od ratnih zona prijeti terorizam, poručio je Antonio Gutereš.

Novoimenovani generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da će okončanje građanskog rata u Siriji biti njegov prioritet.

“Smatram da je prevashodni prioritet međunarodne zajednice da se taj sukob okonča”, poručio je Gutereš u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Gutereš je naveo da se svijet suočava sa opasnim periodom, pa čak i zemljama koje su udaljene od ratnih zona prijeti terorizam.

Nazivajući napore za okončanje oružanog sukoba “borbom vrednosti”, Gutereš je istakao da je “od vitalnog zajedničkog interesa” svjetskih lidera da se okonča rat u Siriji.

Sirijci su, prema njegovim riječima, žrtve ne samo sopstvenih problema, već i svih kontradiktornosti današnjeg svijeta.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, izglasala je juče bivšeg premijera Portugala Gutereša za novog generalnog sekretara UN.

Države članice UN usvojile su rezoluciju kojom se Gutereš imenuje za prvog čovjeka svjetske organizacije na period od pet godina, počev od 1. januara.

Gutereš (67), koji je proteklih 10 godina bio šef agencije UN za izbjeglice, preuzeće funkciju generalnog sekretara UN od Ban Kimuna, kojem na kraju godine ističe drugi petogodišnji mandat.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender