25. 10. 2020.

Hrvatska zabranila korišćenje svoje muzike u Makedoniji

Upravni odbor hrvatskog Udruženja za zaštitu autorskih prava odlučio je da se zabrani korišćenje hrvatskog muzičkog repertoara na svim radio i televizijskim stanicama na teritoriji Makedonije.

“Bliže pratimo događaje u vašoj zemlji i želimo da izrazimo našu zabrinutost zbog toga što su autorska prava u Makedoniji u kontinuitetu izložena riziku, sa štetnim posljedicama na autorsku zaštitu i vrijednost muzičkih djela svih autora, domaćih i stranih”, navedeno je u saopštenju.

Udruženje za zaštitu autorskih i muzičkih prava Makedonije, kao organizacija koja je ovlašćena da preduzme sve neophodne mjere za sprovođenje zabrane i zaštitu prava članova hrvatskog Udruženja za zaštitu autorskih prava, a na osnovu međusobnog dogovora o reciprocitetu, saopštilo je da zabrana počinje od ponedjeljka, 17. oktobra.

Makedonsko Udruženje je od 1. oktobra, na zahtjev Organizacije muzičkih autora Srbije /SOKOJ/, zabranilo javno emitovanje muzike iz repertorara ovog udruženja na svim radio i televizijskim stanicama na teritoriji Republike Makedonije.

U Makedoniji je 20. septembra stupila na snagu zabrana javnog emitovanja muzike koje je zaštićena autorskim pravima makedonskog Udruženja za zaštitu autorskih i muzičkih prava.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender