24. 10. 2020.
Njemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga

Njemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga

Njemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga

Njemačka industrija konstantno se žali na nedostatak kvalifikovanih radnika i stručnjaka, iako je ova zemlja prošle godine primila milion azilanata, javljaju njemački mediji.

I pored velikog broja migranata, Njemačkoj nedostaje obučena međunarodna radna snaga koja bi mogla da pojača privredu zemlje i njenu konkurentnost na globalnoj sceni.

U skladu sa tim, njemačka Partija zelenih predstavila je inicijativu pod nazivom “Plan o imigraciji stručnjaka u pet koraka”, koncept za usmjereniju migrantsku politiku koja treba da osigura takozvanu “odgovornu migraciju” i privuče obučene stručnjake iz cijelog svijeta.

Taj plan predviđa formiranje posebne imigracione komisije koja će kontrolisati i analizirati koliko visoko kvalifikovanih stručnjaka i radnika dolazi u zemlju svake godine. Međutim, Karl Brenke, ekspert za tržište rada na njemačkom Institutu za ekonomska istraživanja, rekao “Sputnjiku” da ne postoji nestašica kvalifikovanih radnika u Njemačkoj.

On je dodao da stavovi njemačkih vlasti, koje prihvataju migrante kao način da se riješe problemi rada u zemlji, ne odgovaraju realnosti.

“Naravno, postoje oblasti u kojima nam nedostaju radnici, a to je posebno briga o starim licima i bolesnima”, rekao je Brenke.

Međutim, nedostatak tog kadra isključivo je vezan za radne uslove i niska primanja.

“To je problem naše politike na polju obrazovanja i zapošljavanja. To je stvar obuke i, naravno, plate”, rekao je on, dodajući da nova inicijativa Zelenih neće donijeti nikakve praktične rezultate, niti će promijeniti situaciju na bolje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender