22. 10. 2020.
Pet predmeta u kući koje držimo na pogrešnom mjestu

Pet predmeta u kući koje držimo na pogrešnom mjestu

Pet predmeta u kući koje držimo na pogrešnom mjestu

Često zanemarujemo pravila o čuvanju određenih predmeta u svojoj kući. Pogledajte kako možemo spriječiti njihovo propadanje tj. očuvati kvalitet.

Fotografije

Vlažni podrum, garaža ili tavan nisu dobro mjesto za čuvanje foto uspomena. Najpoželjnije je spremiti ih u prikladne foto albume i držati ih na hladnom, suvom i tamnom mjestu.

Lijekovi

Ako ste i vi među onima koji lijekove drže u kupatilu, riješite se te navike. Naime, prema uputama Američke nacionalne medicinske biblioteke upravo je kupatilo najgore mjesto za njihovo čuvanje zbog velike količine vlage i topline koja se stvara na tom mjestu. Radije birajte tamnija, hladnija i manje vlažna mjesta. Nakon otvaranja flašice s lijekovima uvijek iz nje odstranite vatu koja na sebe može nakupiti vlagu iz prostora i tako štetno djelovati na lijek. Takođe uvijek obratite pažnju na upustva o tome pri kojoj temperaturi treba čuvati lijekove.

Važni dokumenti

Najčešće su raštrkani na nekoliko različitih strana, u raznim ladicama ili kutijama. Stručnjaci preporučaju da važne osobne dokumente držimo na jednom mjestu u bezbjednoj kutiji kako bismo ih lako mogli iznijeti iz doma u slučaju nezgoda poput požara ili poplava. Isto vrijedi za medicinske nalaze, dokumente o osiguranju i slične stvari koje su vam iz bilo kojeg razloga neophodne za život.

Industrijski umaci

Na mnogima piše da ih nakon otvaranja treba čuvati u frižideru, ali često se toga na pridržavamo. Kako biste spriječili nastanak i razvoj štetnih mikroorganizama, obavezno ih  stavite u frižider. Isto možete napraviti i s onim industrijskim umacima na kojima je naznačeno da ne trebaju stajati u frižideru jer je dokazano da će tako duže zadržati svoj originalni okus.

Pšenično brašno

Većina nas ne vadi brašno iz originalnog papirnatog pakovanja nego ga odmah stavljaju u kuhinjske ormariće. Stručnjaci kažu da ćemo produžiti rok trajanja brašna ako ga nakon kupovine premjestimo u staklenu posudu ili bilo koji predmit koji ne propušta zrak. Tako ćemo spriječiti stvaranje kuhinjskih moljaca, crva i drugih insekata koji se ponekad znaju izleći u brašnu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender