30. 10. 2020.
U akcijama ‘List’ i ‘Boks’ oduzeto oko 82 tone duvana

U akcijama ‘List’ i ‘Boks’ oduzeto oko 82 tone duvana

U akcijama ‘List’ i ‘Boks’ oduzeto oko 82 tone duvana

U akcijama “List” i “Box” pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaplijenjeno je 81.872 kilograma duvana, koji je trebalo da bude prodat na „crnom tržištu“ BiH.

Otkiveno je 970 kilograma rezanog duvana, koji je pronađen u pretresima na više lokacija u BiH, rekao je danas na pres-konferenciji u Banjaluci načelnik Odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Pojasnio je i da je kod jednog poreznog obveznika utvrđen i manjak duhana od 26,7 kilograma, što znači da je taj duvan već prometovan „nacrno“ i na taj duvan će naknadno biti obračunate dažbine, akcije i PDV.

Privremeno je oduzeto i sedam mašina za obradu duvana. Aktivnosti na terenu u tom slučaju provodile su se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući Orašje, Šamac, Bosanski Brod,  Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Čitluk, Široki Brijeg, Posušje. – Do sada su za 15 osoba određene mjere pritvora ili zabrane.

One se sumnjiče da su kao odgovorne osobe u nekoliko pravnih subjekata u BiH omogućavale velikom broju kupaca – preprodavača duvana, da neovlašteno i suprotno odredbama Zakona o duvanu BiH i Zakona o akcizma BiH, dalje nezakonito prometuju duvan u listu i rezani duvan u Bosni i Hercegovini.

Na takav organizovan način, a suprotno zakonskim propisima, vršila se prodaja duvana “nacrno” čime se izbjegavalo plaćanje akcize koja iznosi 85 KM po kilogramu prometovanog duvana, kao i pripadajući PDV – kazao je Kovačević.

Sumnja se da je od februara do augusta ove godine ta organizovana grupa nezakonito prometovala na tržištu BiH oko 100 tona duvana, čime je po osnovu akciza i PDV-a budžet oštećen za oko 10 miliona KM. Tokom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je  oduzeto oko 48 tona rezanog i duvana u listu i nekoliko mašina za rezanje duvana koji se nezakonito prodavao u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender