30. 10. 2020.
Pokušaj puča u Libiji

Pokušaj puča u Libiji

Pokušaj puča u Libiji

Grupa bivših članova libijskog Generalnog nacionalnog kongresa (GNC), zajedno sa pripadnicima lokalnih snaga bezbjednosti, objavila je da preuzima prostorije koje je ranije držao Kongres u glavnom gradu ove zemlje, javili su danas lokalni mediji.

Libijski list “Herald“ javio je da je Halifa Gvel, koji je bio na čelu jedne od vlada zemlje nakon svrgavanja Muamera el Gadafija, uz podršku nekoliko članova GNC-a zaplijenio ključne državne zgrade i televiziju u Tripoliju, prenio je Sputnjik.

Novine dodaju da je Gvel zajedno sa svojim pristalicama pozvao druge vlasti u zemlji da mu se pridruže i stvore vladu nacionalnog jedinstva.

Bivši pripadnik GNC-a takođe optužio Predsjednički savjet, koji uskoro treba da se sastane u Tunisu, za negativan uticaj na nacionalno jedinstvo i rekao da su svi funkcioneri koje je imenovao Predsjednički savjet raspušteni, navodi list.

Navodno je Vlada nacionalne sloge (GNA), koju su podržale UN, naredila da se uhapse oni koji stoje iza pokušaja puča.

Libija se nalazi u stanju previranja od 2011. godine, kada je počeo građanski rat u zemlji i kada je svrgnut Gadafi. U decembru su se libijske rivalske vlade, Savjet narodnih poslanika sa sjedištem u Tobruku i Generalni nacionalni kongres sa sjedištem u Tripoliju, složile da se stvori GNA, da se formira Predsjednički savjet i okonča politički zastoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender