22. 10. 2020.

Gorivo poskupljuje za po 5 feninga, uskoro i dodatnih 15 feninga za nove akcize

Kao što se i očekivalo, najava ruskog predsjednika Vladimira Putina da će njegova zemlja zamrznuti, ili čak smanjiti, proizvodnju nafte dovela je do rasta cijena ovog energenta na svjetskom tržištu.

“U aktuelnoj situaciji vjerujemo da je zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje jedini način za očuvanje stabilnosti energetskog sektora i ubrzano uravnoteženje tržišta”, ocijenio je Putin na Svjetskom kongresu energetike u Istanbulu, dodavši da je potrebno samo da stavove približe Iran i Saudijske Arabije.

Definitivna odluka o zamrzavanju proizvodnje biće donijeta na sastanku OPEC-a u Beču 29. oktobra, a simptomatično je da je na sastanak pozvana i Rusija.
Ove najave bile su dovoljne da cijena sjevernomorske sirove nafte brent na trgovanju u Londonu porasla je na 53,45 dolara za barel, najviši nivo u posljednjih godinu dana.

Naravno, po domino-principu nije trebalo proći mnogo da se situacija na svjetskom tržištu reflektira na maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata u BiH. Dok u susjednoj Srbiji ne žele podići cijenu goriva prije nego bude ispunjen, uslov da rastu globalne cijene u dužem intervalu dotle bh. pumpadžije nisu čekale.

Za kraj sedmice najavljeno je poskupljenje na većini benzinskih pumpi u FBiH za po pet feninga po litri goriva.
U Odsjeka za cijene pri Federalnom ministarstvu za trgovinu objavljuju prosječne cijene goriva koje, prema njihovim analizama, trenutno iznose 1,80 KM za dizel, odnosno 1,85 KM za bezolovni motorni benzin (BMB95).

Ipak, na mnogim pumpama u FBiH trenutno se može naći naći gorivo čija je cijena niža i do 10 feninga. Također, vozači automobila s starijim dizel motorima mogu sipati i gorivo s višim procentom sumpora koje je 5-10 feninga jeftinije.

Što se tiče RS cijene dizela na benzinskim pumpama u Banjoj Luci ove sedmice su se kretale između 1,69 KM i 1,79 KM po litru. Za litar benzina BMB95 treba platiti od 1,74 do 1,83 KM, a mediji iz RS-a prenose da cijene kontinuirano rastu od početka oktobra.

Aktuelno poskupljenje je ipak “sitnica” u odnosu na udar koji se očekuje uvođenjem viših akciza na gorivo.
Podsjetimo, u pismu namjere MMF-u vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru.

Srećom po građane BiH, uvođenje ovog “nameta” upalo je u žrvanj unutrašnjopolitičkih sukoba pa je u ponedjeljak, na sjednici Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH, odgođeno izjašnjavanje o izmjena i dopunama Zakona o akcizama.

Ali, samo je pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga čime će cijena litra goriva doći blizu ili premašiti dvije marke.

(radiosarajevo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender