22. 10. 2020.
Otvorena biračka mjesta u Crnoj Gori

Otvorena biračka mjesta u Crnoj Gori

Otvorena biračka mjesta u Crnoj Gori

U Crnoj Gori jutros u 7.00 časova otvorena su sva biračka mjesta za parlamentarne izbore i lokalne izbore u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju, a građani će glasati do 20.00 časova. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana.
Parlamentarni izbori biće deseti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti.
Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih listi.

U Budvi na izborima učestvuje osam partija i dvije koalicije, u Kotoru 12 partija, u Andrijevici sedam stranaka i u Gusinju šest partija i jedna koalicija.
Parlamentarne izbore u Crnoj Gori nadgleda 2.600 posmatrača. Izbore nadgledaju 2.092 domaća i 512 stranih posmatrača.
Posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OEBS-a za izbore čine 33 poslanika iz 23 zemlje članice te međunarodne organizacije.

Uoči izbora, lider Demokratske partije socijalista, koja ima najviše izgleda za pobjedu, Milo Đukanović, optužio je Rusiju da zaspisanjem dijela opozicije novcem u predizbornoj kampanji pokušava da poremeti napredovanje te zemlje ka članstvu u NATO. Za Moskvu su, kako kaže u intervjuu za Rojters, predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori posljednja šansu da zaustavi težnje balkanskog regiona ka integraciji u EU i NATO.
Opozicija s druge strane, navodi Rojters, optužuje Đukanovića da se “služi taktikom zastrašivanja, da sprovodi nepotizam i da Crnu Goru tretira kao lično vlasništvo”.

Britanska agencija navodi da se Đukanović, poslije 25 godina rukovođenja Crnom Gorom, suočava sa najvećim izbornim izazovom koji mu postavljaju opozicione stranke. Prema toj agencij on se suočava sa dva glavna opoziciona saveza, koji predstavljaju mješavinu prosrpskih i prozapadnih partija.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender