19. 10. 2020.
Pomozite bebi da progovori

Pomozite bebi da progovori

Pomozite bebi da progovori

Jedva čekate da čujete prve riječi iz tih slatkih ustašaca koja vas čine presrećnim samim tim što se smješkaju?

Koliku li tek radost donosi kada to malo biće izgovori vaše ime! Iako nas je roditeljstvo naučilo da ne možemo da ubrzamo razvoj bebe i malog djeteta ni korak prije nego što je ono spremno za neku narednu fazu razvoja, ipak postoje sitnice kojima možete da navedete vašeg mališana da proizvede neke smisaone zvukove.

Bebe uzrasta od 4 do 6 mjeseci počinju da koriste gugutanje i izgovaraju prve „riječi“ od po dva sloga. Odraslima to može da izgleda kao riječi “baba” ili “mama”. Bebe vokalizaciju koriste kao način da izraze svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo. Ovo su u stvari prvi koraci ka stvaranju vještine govora i izgovaranju prvih pravih riječi. Od rođenja do trećeg mjeseca one izgovaraju vokale, od četvrtog do šestog mjeseca već mogu da ponavljaju isti konsonant pa to zvuči kao „bababa“ ili „dadada“, od šestog do devetog mjeseca se već javlja intenzivnije brbljanje sa većim brojem glasova, od desetog do dvanaestog mjeseca već možete da čujete priču na „bebećem“ jeziku, dok dijete u uzrastu od desetog do osamnaestog mjeseca izgovara prave riječi. Najčešće svoju prvu pravu reč beba izgovori oko prvog rođendana (možete li da zamislite ljepši poklon za roditelje?).

Nestrpljivi roditelji bi da ubrzaju malo stvari, što je sasvim razumljivo. Podjelićemo zato sa vama 9 jednostavnih savjeta koji mogu da daju bebi baš onaj podstrek koji joj je potreban da bi izgovorila prve riječi.

1. Upustite se u brbljanje sa bebom

Čak od prvog gugutanja možete slobodno da se upustite u brbljanje sa tim malim zavežljajem. Odgovorite na zvukove koje beba proizvodi, ali dajte i njoj priliku da uzvrati gugutanjem. Čak i u ovako malom uzrastu, beba će uskoro rzumjeti da komunikacija podrazumjeva davanje i uzimanje.

2. Pričajte svom malom čovjeku

Pričanjem svom mališanu svakog dana, i to o bilo čemu što vam padne na pamet, će pomoći bebi da razvije svoj rječnik i prevaziđe bebeće brbljanje. Pažnja koju ponudite bebi sigurno neće biti zanemarena! Pričajte, dakle, do mile volje i uživajte u tome.

3. Odgovorite kad vas beba doziva plačem

Prije nego što razvije rečnik pravih riječi ili bebećih zvukova vaša beba će koristiti plač da komunicira sa vama. Činjenica da vi odgovarate na njeno dozivanje plačom joj govori da je vi slušate dok ona komunicira sa vama. Kada naučite da razlikujete plač koji znači „Gladna sam!” od plača „Umorna sam, treba mi mama!”, svi će biti zadovoljniji i srećniji! Od skora na našem tržištu postoji i uređaj WhyCry koji vam može pomoći jer „tumači“ bebin plač prevodeći roditeljima šta im mališan plakanjem poručuje.

4. Ćaskajte sa bebom

Ponekad sitnice prave veliku razliku, posebno u komunikaciji, pa nema razloga da isto ne važi za komunikaciju sa bebom. Bilo da joj pričate kako ste upravo promijenili pelenu, ili joj objašnjavate od čega joj spremate kašicu, te sitnice koje čuje od vas će joj pomoći da razumije vezu između onoga o čemu se priča i šta se radi. Dodatni bonus je činjenica što će beba umjeti da reaguje i prije nego što bude umjela da verbalizuje svoja osjećanja, odnosno izgovori riječi.

dijetete

5. Pjevajte bebi pjesmice

Čak i ako niste pretjerano muzikalni, zvuk stihova koji se ponavljaju će biti prava muzika za bebine uši. Uostalom, dječije pesmice ne zahtjevaju veliki talenat, rima i ritam su veoma jednostavni, a ponavljanje riječi u pjesmi će biti prvi koraci ka tome da beba zapamti omiljenje riječi.

6. Čitajte bebi kad god možete

Djeca umiju da pokažu interesovanje za knjige mnogo ranije nego što biste pomislili. Pokušajte da čitate bebi neku knjigu kad god bude sjedila mirno. Kao i kod pjevanja pjesmice, ponavljanje teksta priče će pomoći da beba izgradi svoju bazu riječi.

7. Opišite bebi šta radi i šta umije da uradi

Bilo da beba pomjera ručice ka vašem licu i pokušava da vas dohvati ili plače jer je umorna, pričajte joj šta radi jer joj upravo to može pomoći da sama lakše izrazi riječima šta osjeća i želi kada bude spremna da priča. Takođe, beba će osjećati da primjećujete i brinete o tome šta ona radi.

8. Ponavljajte riječi

Kako biste se na vrijeme pripremili za predškolski uzrast, bolje vam je da se na vrijeme naviknete na ponavljanje. Činjenica da ponavljate riječi kojima se obraćate bebi će joj dati podstrek da ih i sama izgovori! Uostalom, stara latinska poslovica kaže da ponavljanje čini majstora. Učenje prvih riječi je samo jedna od životnih lekcija i za nju važi isto pravilo.

9. Ohrabrite svaki bebin pokušaj

Kada beba počne da brblja, čak i dok prve riječi koje izgovori umiju da prepoznaju i prevedu samo mama i tata, odajte joj priznanje za trud i pomozite joj da razvije samopouzdanje i nastavi dalje putem usvajanja jezika.

Roditelji slobodno mogu da koriste sve ove aktivnosti kako bi podstakli bebu da „propriča“, ali imajte na umu ipak veoma važnu činjenicu – da se sve bebe razvijaju različito. Grafikoni normalnog razvoja i statistike su osmišljeni da ukažu samo na granice u okviru kojih možete očekivati napredovanje djeteta. Iako ste vjerovatno najveći i najiskreniji navijač za sve uspjehe svoje bebe, ne preterujte sa očekivanjima i insistiranjem; frustracija može samo da dovede do sporijeg razvoja. Zato, uživajte u bebećem gugutanju i brbljanju dok čekate prve riječi jer vas kasnije čeka čitava oluja rečenica koju ne možete ni da zamislite!

(NajboljaMamaNaSvetu.com)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender