21. 10. 2020.
Prvi put memorijalni defile povodom oslobođenja Beograda

Prvi put memorijalni defile povodom oslobođenja Beograda

Prvi put memorijalni defile povodom oslobođenja Beograda

U Beogradu će, povodom obilježavanja 72 godine od oslobođenja ovog grada u Drugom svjetskom ratu, u četvrtak, 20. oktobra, biti održano više manifestacija i prvi put memorijalni defile ulicama.

U memorijalnom defileu, koji će krenuti u podne centralnom Ulicom kralja Milana, od “Londona” do Palate “Albanija”, biće borci koji su učestvovali u “Beogradskoj operaciji” oslobođenja grada 1944. godine.
Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojima su se vojska i građani našli 20. oktobra 1944. godine.

Građani će imati priliku da vide i postavku originalnih fotografija Ulice kralja Milana, odnosno Srpskih vladara, kako je izgledala u tom trenutku, kako je izgledao prolaz ispred Starog dvora, Palata “Albanija”, kao i bunkeri i utvrđenja u trenutku kada je vojska ušla u grad.
U defileu će učestvovati i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao i gradska organizacija SUBNOR-a.

oslobodjenje-beog-memorijal

Potom će u 15.00 časova predstavnici Vlade Srbije i grada Beograda otkriti ploče sa nazivima ulica u Beogradu koje su nazvane po sovjetskim komandantima jednica Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda.
Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje bulevar maršala Tolbuhina, a bivša Pohorska ulica nosiće ime ulica generala Ždanova.

Na Trgu Republike i u Knez Mihailovoj ulici u 16.30 časova biće rekonstruisana velika bitka za Beograd, biće izloženo oružje koje su koristili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda, a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Na Trgu Republike građani će moći da vide kako su izgledale mobilne bolnice i oružje koje se koristilo u Drugom svetskom rartu.

Svečanoj akademiji povodom oslobođenja Beograda, koja će biti održana u Narodnom pozorištu u Beogradu sa početkom u 20.00 časova, prisustvovaće predstavnici Vlade i Skupštine Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, vjerskih zajednica, te javnog, kulturnog i društvenog života.
(srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender