29. 10. 2020.
Putin: Nastavljamo da snabdijevamo Јermeniju oružjem

Putin: Nastavljamo da snabdijevamo Јermeniju oružjem

Putin: Pogoršanje odnosa sa SAD počelo raspadom Jugoslavije

Pogoršanje odnosa na relaciji Moskva-Vašington nije prouzrokovano konfliktom u Siriji, već je sve počelo još raspadom Jugoslavije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Upitan da li su se odnosi između Rusije i SAD pogoršali zbog Sirije, Putin je na konferenciji za novinare završnog dana samita BRIKS-a u Indiji, odgovorio: “Griješite, sjetite se šta se dogodilo u Jugoslaviji – odatle je sve počelo”.

“Ja tada nisam ni bio predsjednik. Međutim, jesam li ja okrenuo avion nad Atlantikom? To je bio Jevgenij Primakov”, rekao je ruski lider, a prenosi Sputnjik.

“Uzgred, Boris Jeljcin je bio poseban. Kada je zauzeo prilično čvrst stav o pitanju Jugoslavije, odmah su svi počeli da se prisjećaju kako je volio da popije. Tako je započeta diskreditacija. Eto, odatle je sve počelo”, istakao je Putin.

Rusija ne traži sukob sa SAD niti im utiče na izbore

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija ne traži sukob sa SAD i ne pokušava da utiče na predstojeće američke predsjedničke izbore.

Putin je završnog dana dvodnevnog samita lidera država BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u indijskoj saveznoj državi Goa kazao da će raditi sa bilo kojim liderom SAD koji je voljan da radi zajedno sa Rusijom, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je predsjednik Rusije rekao da se nada da će SAD i njihovi saveznici uraditi sve što mogu kako bi se izbjegle civilne žrtve u bomabrdovanju iračkog grada Mosula, koji kontroliše Islamska država.

Portparol Kremlja Dmitri Peskov ranije danas je izjavio da američka agresivnost raste zjedno sa prijetnjama da će nenajavljeno izvesti sajber napad na Moskvu i cijelu Rusiju, što je po njemu bez presedana i dodao da će Rusija preduzeti mjere predostrožnošti.

Peskov je za Ria novosti rekao i da je “američka nepredvidivost postala opasna po cijeli svijet”, prenosi RT.

“Naravno, obzirom na njihovu agresivnost i nepredvidivost, moramo da preduzmemo određene mjere kako bi zaštitili svoje interese” rekao je Peskov.

Državni sekretar SAD Džo Bajden izjavio je u petak da je Vašington spreman da odgovori na navodni sajber napad Rusije i, kako je rekao, “njihovo miješanje u predizborne kampanje za američke predsjedničke izbore”.

RT se poziva na gostovanje Bajdena u emiciji na NBC-u u kojoj je, na pitanje novinara “zašto SAD još nije poslala poruku Putinu” odgovorio da “šalje poruku” kao i da “ima snage za to”.

Bajden je u nastavku emisije izjavio i da će ruski predsjednik Vladimir Putin “prepoznati poruku”.

“Poruka Putinu će biti poslata kada nama to bude odgovaralo i pod okolnostima u kojima će imati najveći uticaj”, rekao je američki potpredsjednik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender