30. 10. 2020.
Test opšte kulture

Test opšte kulture

Test opšte kulture

Sjedite u kafiću i raspravljate se s prijateljima, kada uhvatite sebe kako ne znate o čemu pričaju. Neke stvari vas je sramota da pitate. Testirajte svoje znanje i probajte da na ova pitanja odgovorite tačno.

 

1. Ko je Stiven King?

2. Kako se zove glavni grad Rumunije? A Mađarske?

3. Ko je Džim Morison?

4. Šta tačno znači skraćenica SFRJ? A SSSR?

5. Ko je održao čuveni govor “Ja imam san”?

6. Šta je horna?

7. Ko je bio Miodrag Petrović Čkalja?

8. Kako se zove najpoznatija soba u Beloj kući?

9. Šta je oposum – Biljka, životinja ili uređaj?

10. Kako se ranije zvao Bulevar kralja Aleksandra?

Ova znanja često smetnemo s uma tokom godina, a spadaju u opštu kulturu. U vrijeme Gugla svijet se nalazi u dometu vaše tastature, a ako niste znali sve odgovore na ova pitanja vrijeme je da se ona usija od pretraživanja novih zanimljivosti. Što je veća ponuda onoga što znate, to će biti veća potražnja za onim što umijete.

Ovo su rješenja:

1. Stiven King je pisac. 2. Glavni grad Rumunije je Bukurešt, a Mađarske Budimpešta, mada veliki broj ljudi mješa ova dva pojma. 3. Džim Morison je pjevač grupe “The Doors”. 4. Socijalistička Federativna Repulika Jugoslavija (SFRJ) i Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika 5. Martin Luter King 6. Horna je duvački instrument 7. Čuveni glumac koji je tumačio brojne uloge u popularnim domaćim serijama i filmovima 8. Ovalna soba 9. Oposum je vrsta životinje torbara 10. Bulevar revolucije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender