17. 10. 2021.
Dodik ne Ekonomskom forumu: Imamo značajan ekonomski potencijal

Dodik ne Ekonomskom forumu: Imamo značajan ekonomski potencijal

Dodik ne Ekonomskom forumu: Imamo značajan ekonomski potencijal

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Ekonomski samit Srbije prilika da se razmotre procesi u regionu gdje Srpska predstavlja značajan ekonomski potencijal. Rekao je da je na samit došao da sa partnerima razmIIIjeni mišljenje o mogućem razvoju, prije svega, ekonomskih projekata u Republici Srpskoj.

Dodik je naglasio želju Srpske da modernizuje svoj privredni i poslovni sistem. U posljednjih osam godina udvostručen je bruto društveni proizvod, a ove godine očekuje se rast od tri odsto.

– Srbija je veliki investitor od ranije, učestovovala je u privatizaciji Telekoma i mnoge kompanije rade u BiH i RS , naš najveći potencijal je razvoj saobraćajne infrastrukture i mi razgovaramo sa nekim kompanijama u tom planu, a javnosti je poznato da RS u saradnji sa stranim investitorom i kineskim izviođačem razvila i izgradila novu Termoelektranu u Republici Srpskoj kao jedan od takvih objekata nakon 35 godina na prostoru biše Јugoslavije. Naša iskustva su odlična. Mi još imamo potencijala u oblasti i o tome razgovaramo sa potencijalnim investorima, naglasio je predsjednik Srpske.

– Vi znate za naš jedan vrlo važan projekat koji sprovodimo, a to je izgradnja mosta Ljubovija-Bratunac, samo vremenske prilike su u jednom momentu napravile problem od nekih sedam -osam dana , a to je dotok vode kod hidroelektrane, ali očekujemo da se taj posljednji stub da se stavi i da se most spoji, da slijedeće godine imamo saobraćajnicu i za automobile i za ljude. Postoje i određeni razgovori da konačno nađemo zakonski način da priznamo licence svih građevinara iz RS da mogu da rade u Srbiji i iz Srbije u Republici Srpskoj. To nam nije bilo tako jednostavno uskladiti zakone da bismo to mogli da uradimo, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, transporta i infrastrukture Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Ist-vest bridža i predsjednikom Srpske grupe Trilateralne komisije Јovanom Kovačićem.

Tokom susreta razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji na Balkanu.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender