22. 10. 2020.
London: Blokiranje računa RT, iz Rusije stižu optužbe za cenzuru

London: Blokiranje računa RT, iz Rusije stižu optužbe za cenzuru

London: Blokiranje računa RT, iz Rusije stižu optužbe za cenzuru

Rusija je danas optužila Britaniju za političku cenzuru nakon što je jedna britanska državna banka najavila zatvaranje sva četiri računa dopisništva televizije RT u Londonu.

“Ova situacija će izazvati neke nepremostive prepreke za normalno funkcionisanje RT-a u Britaniji,” saopštilo je Rusko ministarstvo spoljnih poslova navodeći da je duboko zabrinuto zbog toga i da će pokrenuti ovo pitanje sa britanskim vlastima.

RT je prethodno saopštila da NatVest, banka u vlasništvu Rojal bank ov Skotland (RBS) u kojoj većinu akcija ima britanska vlada nije objasnila zašto je odlučila da uskrati bankarske usluge ruskoj televiziji optuživši je za udar na slobodu govora, prenosi Rojters.

“To nas navodi na mišljenje da je banka donijela odluku u dogovoru sa zvaničnim Londonom kako bi se oslobodila izvora vesti koji nije zgodan za zvaničnu verziju događaja ali je popularan u britanskoj javnosti”, naveo je i Kremlj.

Portparolka RBS nije željela da komentariše ovaj slučaj. RT je na Zapadu izložena kritikama da predstavlja propagandnu mašineriju Kremlja koja seje dezinformacije, dok RT tvrdi da nudi osvežavajuću alternativu glavnim zapadnim medijima u sagledavanju globalnih događaja.

Portparolka britanske premijerke Tereze Mej je nastojala da se distancira od spora rekavši da je odluka o pružanju usuga stvar banke NatVest i njene procjene. NatVest je saopštila da je neopozivu odluku o gašenju računa RT donijela pošle “pažljivog razmatranja” ne ponudivši istinsko objašnjenje za ovakav postupak.

Margarita Simonjan, glavna urednica RT je na njega reagovala napisavši na društvenim mrežama ironično “Živjela sloboda govora”.

Blokiranje računa televiziji RT u Velikoj Britaniji je dokaz da je London napustivši EU tamo ostavio i sve obaveze o slobodi govora, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

“Izgleda da je nakon izlaska iz EU London u Evropi ostavio i sve obaveze o slobodi govora. Kako kažu, nov početak bez loših navika”, konstatovala je Zaharova, prenio je Sputnjik. To nije prvi put da su računi ove medijske kuće blokirani u Velikoj Britaniji, a slična stvar se dogodila i u julu prošle godine.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender