31. 10. 2020.
Najstarija panda umrla u 39. godini

Najstarija panda umrla u 39. godini

Najstarija panda umrla u 39. godini

Najstarija panda u zatočeništvu na svijetu eutanizovana je u zabavnom parku u Hongkongu gdje je živjela jer joj se pogoršalo zdravlje.

Uprava Oušn parka saopštila je da je 38-godišnja panda Đa Đa ubijena iz samilosti da ne bi dalje patila, i iz etičkih razloga.

Panda Đa Đa je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija panda u zatočeništvu. Prosječan životni vijek pande u divljini je 18 do 20 godina, a u zatočeništvu oko 30 godina.

Đa Đa je rođena u divljini u kineskoj provinciji Sečuan, a kada je imala oko dvije godine odvedena je u centar za uzgoj. Zajedno s još jednom pandom poklonjena je Hongkongu 1999. godine.

Posljednji rođendan je proslavila u avgustu, a u posljednje vrijeme je pokazivala znake starosti i slabog zdravlja, uključujući visok krvni pritisak i artritis. Tokom protekle dvije sedmice njeno stanje se znatno pogošalo, prestala je da jede i izgubila na težini.

– Ovo je dan koji smo znali da će jednom doći, ali zbog toga nije manje tužan dan za sve u parku, posebno za čuvare koji su godinama brinuli o njoj – saopštio je predsjednik parka Leo Kung.

Pande, simbol Kine, dugo su smatrane najugroženijim životinjama na svijetu.

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode je prošog mjeseca saopštilo da je ta vrsta sada “ranjiva” i da je zahvaljujući naporima na njenom očuvanju populacija divlje pande porasla sa 1.596 2004. godine na 1.864 2014.

Peking je, međutim, odbacio odluku te grupe da pandu klasifikuje kao “ranjivu” a ne ugrožen vrstu, navodeći da njihov status nije manje težak jer je smanjeno njihovo prirodno stanište. U Oušn parku u Hongkongu žive još tri pande, 30-godišnja An An i Јing Јing i Le Le starosti 11 godina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender