25. 10. 2020.
Podvig dvoje Trebinjaca: Zajedno darovali blizu 300 doza krvi

Podvig dvoje Trebinjaca: Zajedno darovali blizu 300 doza krvi

Podvig dvoje Trebinjaca: Zajedno darovali blizu 300 doza krvi

Dvoje Trebinjaca Miholjka Janković i Munib Sadžak rekorderi su u dobrovoljnom davanju krvi u istočnoj Hercegovini, jer su zajedno darovali blizu 300 doza najdragocjenije tečnosti.

Za rekordan broj darivanja su im nedavno u Bijeljini dodijeljene i zlatne plakete, koje Crveni krst RS dodjeljuje za 130 i više davanja.

Penzionisana medicinska sestra Miholjka Janković, koja je u penziji samo formalno, jer je u humanitarnom radu još i te kako aktivna i još organizuje akcije darivanja krvi, u svojoj knjižici ima upisano 131 darivanje, mada neka nisu ni upisana, a dobrovoljni je davalac od 1965. godine.

“Iako nikada nisam darivala krv zbog brojke, imam i nekih davanja koja nikada nisu upisana, što je manje važno  važno je da sam nekom pomogla i sve ove godine sam se vodila samo tom mišlju”, kaže Jankovićeva, koja je u više navrata kao medicinski radnik davala krv iz ruke u ruku, darivala je krv u različitim akcijama, u ratu i u miru, a za svoj humanitarni rad do sada je dobila i više priznanja.

Munib Sadžak kaže da u knjižicama ima upisano 135 darivanja krvi i da bi i sada mogao davati još, iako mu je sa navršenih 65 godina starosti preporučeno da to više ne radi, osim ako je nekome zaista prijeka potreba.

“Ja sam i u Službi za transfuziološku medicinu u Trebinju rekao da uvijek mogu računati na mene, jer se osjećam zdravo”, kaže Munib, koji je davalaštvo počeo 1967. godine u rodnom Stocu, i do danas, darujući krv širom bivše Jugoslavije, pa i u Beču i Minhenu, ispunio nekoliko knjižica dobrovoljnog davalaštva krvi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender