17. 10. 2021.
Priča o biku Ferdinandu najbolja na Festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci

Priča o biku Ferdinandu najbolja na Festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci

Priča o biku Ferdinandu najbolja na Festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci

Gran pri, nagradu za najbolju predstavu u cjelini 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu “Banja Luka 2016″, dobila je predstava “Priča o Ferdinandu”, autora Manroa Lifa. Predstavu u izvedbi Lutkarskog pozorišta “Guliver” iz Varšave režirao je Robert Jaroš.

Nakon što su mališani u gradu na Vrbasu u proteklih sedam dana festivala imali priliku da pogledaju i uživaju u predstavama iz devet zemalja, žiri Dječijeg pozorišta Republike Srpske nagradio je najbolju predstavu, režiju, scenografiju i glumce.

“Priča o Ferdinandu” iza sebe ostavila je konkurenciju koju je činilo još jedanaest predstava, a radi se o toploj bajci koja nas je vodila kroz lik dobroćudnog bika. Predstava podsjeća da je mir u svijetu i u nama najvažniji, a mališanima u brojnim scenama iz ovog komada bilo je najzanimljivije gledati kakao mirni bik Ferdinand umjesto da učesvuje u borbama i koridama bira miran i srećan život. On bi po cijeli dan želio da sjedi pod svojim omiljenim drvetom, miriše cvijeće i uživa u ljepotama prirode, a prepreke koje su vodile do takvog života najmlađa publika i žiri zdrušno su prihvatili.

Nagrada za najbolje lutke i scenografiju, po odluci žirija, takođe je pripala ovoj predstavi, a dobio ju je scenograf Pavel Hubički, dok je režiser predstave Robert Janjoš nagradu za najbolju režiju podijelio sa Bonjom Lungovim. Lungovu je pripala nagrada za režiju predstave “More mašte”, Pozorišta lutaka iz Niša. Ova predstava je dobila i specijalnu nagradu za najbolju igru, a dodijeljeno je i pet pojedinačnih glumačkih nagrada. Nagrađeni glumci su: Edi Ćelić, za ulogu u predstavi “Nije me strah”, Evgenij Angelovoj, za ulogu u predstavi “Kresivo”, Darija Nešić, za ulogu u predstavi “Basne iz senke”, i Tomaš Kolov, za ulogu u predstavi “Priča o Ferdinandu”, što je četvrta nagrada za najbolju predstavu festivala.

Bez nagrade nije ostala ni predstava “Bajka o ribaru i ribici” Gradskog pozorišta iz Podgorice, čiji je ansambl nagrađen najboljom lutkarskom animacijom, što je ujedno i peta glumačka nagrada.

Direktor festivala Predrag Bjelošević dodijelio je specijalnu nagradu trupi “Foufeuxrieux”, za predstavu “Kamin’e”, iz Francuske. Žiri festivala činili su: David Burman, reditelj iz Sankt Peterburga, Dragoslav – Šilja Todorovića, reditelj iz Beograda, i Ranko Risojević, književnik iz Banje Luke.

Grad Banja Luka podržao je i ovogodišnji Međunarodni festival pozorišta za djecu.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender