28. 10. 2020.
Sarajelije opet protestovale

Sarajelije opet protestovale

Sarajelije opet protestovale

Studenti Filozofskog fakulteta okupili se Sarajevu zbog smrti Edite Malkoč i Selme Agić koje je automobilom usmrtio Sanjin Sefić. Svoje zahtjeve žele da da iznesu na vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Sarajlije su blokirali saobraćajnicu ispred Zemaljskog muzeja gdje su studentice stradale uzvikujući parole “Hoćemo istinu” i noseći transparente “Sloboda je moja nacija”, “Ko je sljedeći…možda ja?”, “Budimo ljudi” i druge.

Reporteri javljaju da da se na protestima okupilo više stotina ljudi. Okupljeni su poručili da traže istinu, pravdu i pravo na život.

Organizatori protesta pročitali su tri zahtjeva, i to za pokretanje borbe protiv neznanja, da na funkcijama budu kompetentni ljudi, a ne podobni, te transparentan proces protiv Sanjina Sefića koji je automobilom usmrtio djevojke i sve informacije o njegovom bijegu hapšenju i izručenju.

“Tražimo da se od njega ne pravi žrtva i ne prihvatamo njegovo izvinjenje. Tražimo nezavisnu istragu o tome ko je odgovoran što se prijave protiv Sefića nisu pretvorile u tužbu tužilaštva”, navodi se u zahtjevima.

Poručili su da žele prisustvovati vanrednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da bi iznijeli svoje zahtjeve.

“Pozovite ljude koje poznajete da učestvuju u našem narednom koraku. Mi hoćemo istinu i pravdu”, poručili su organizatori protesta, prenose sarajevski mediji.

Pogledajte fotogaleriju sa današnjih protesta!

Studenti su sinoć preko Facebook pozvali građane Sarajeva da dođu u što većem broju.

“Svojim prisustvom pokažite da mladi ljudi Sarajeva nisu letargična masa koja će dozvoliti da ih posljedice nesmotreno vođenih pitanja egzistencije životno ugrožavaju iz dana u dan”, saopštila je neformalna grupa studenata povodom smrti Selme Agić i Edite Malkoč.

Oni su pozvali građane da iskoriste svoje pravo i da zatraže da različite strukture vlasti prestanu da dozvoljavaju da izvršenje krivičnih djela prolazi bez adekvatnih kažnjavanja.

Sefić je 10. oktobra u večernjim časovima u centru Sarajeva automobilom usmrtio Selmu Agić (21) iz Bugojna i Editu Malkoč (20) iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao iz BiH preko graničnog prelaza Uvac.

On je, na osnovu međunarodne potjernice raspisane prema naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, 12. oktobra uveče priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender