29. 10. 2020.
Srpska jela “protjerana” s menija restorana zajedničkih institucija

Srpska jela “protjerana” s menija restorana zajedničkih institucija

Srpska jela “protjerana” s menija restorana zajedničkih institucija

Srbi koji se povremeno hrane u restoranu zajedničkih institucija BiH negoduju jer se na meniju sve rjeđe mogu naći svinjetina i specijaliteti srpske kuhinje, dok, kako tvrde, meni u restoranu obiluje jelima bosanske i turske kuhinje.

“Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopšte nema, i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i jagnjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao što su bosanske klepe”, ispričao nam je jedan od službenika zajedničkih institucija BiH koji ne želi da mu spominjemo ime, ali smatra ili da jelovnik treba da bude neutralan ili da budu zastupljena jela svih naroda.

Meniji iz restorana zajedničkih institucija do kojih smo došli zaista pokazuju da je na njima najmanje jela srpske kuhinje. Srpske salate uopšte nema, dok se svinjetina može naći samo u tragovima. O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da i ne govorimo, ali zato s druge strane tu su bosanski lonac, bosanski čimbur, bosanske klepe, kadun butići, đulbaštija, sarajevska bošća, japrak sarma i razna druga jela uglavnom turske i orijentalne kuhinje.

“Nije tačno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema  biće”, rekao nam je Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Podsjećamo, u parlamentu BiH prije nekoliko godina vođena je žestoka rasprava u vezi s menijem u restoranu. Najglasniji u toj raspravi bio je tadašnji poslanik SNSDa Slavko Jovičić Slavuj i njegov stranački kolega Drago Kalabić, koji je u to vrijeme bio šef Kluba poslanika SNSDa.

Njih dvojica insistirala su na tome da na meniju bude srpska salata i više jela srpske kuhinje, posebno onih na bazi svinjetine, što je na kraju i uvršteno na meni, međutim kasnije je to opet nestalo.

“Nije problem u srpskoj salati ili jelima srpske kuhinje, već u odnosu prema Srbima. Meni je samo dokaz majorizacije jer su to specifične teme oko kojih se neke stvari prelamaju. Na tim stvarima treba insistirati i tako smo i radili. Nismo tjerali inat, već nam je bilo smiješno da neko protjeruje jela koja su tu stotinama godina”, rekao nam je juče Kalabić, dodajući da na tim stvarima treba insistirati jer ona mnogo govore o nekim stvarima i odnosima u BiH.

On kaže da je prije bio dogovor da se stalno naručuje srpska salata, tako da su je na kraju morali uvrstiti u meni.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender