27. 10. 2020.
Saobraćajka na izlazu iz Banjaluke

Saobraćajka na izlazu iz Banjaluke

Banja Luka: Na putevima poginulo 36 ljudi

U saobraćajnim nesrećama na putevima u operativnoj nadležnosti Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka od januara do kraja septembra poginulo je 36 lica, rekao je načelnik Sektora policije banjalučkog CJB Miloš Brkić.

Brkić je naveo da je u istom periodu evidentirano 3.267 saobraćajnih nesreća, u kojima je teško povrijeđeno 187, a lakše 869 lica.

On je naveo da je zahvaljujući konstantnim aktivnostima policije s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, iz saobraćaja isključeno 4.839 vozača, od kojih je najviše bilo zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

“Zbog vožnje pod uticajem alkohola isključeno je 3.640 vozača, 1.105 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, 42 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opijata, a iz ostalih razloga je isključeno 52 vozača”, precizirao je Brkić.

CJB Banjaluka je u periodu januar-septembar evidentirao 1.158 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 16,5 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Evidentirao je 1.579 prekršaja, koji su sankcionisani podnošenjem 605 zahtjeva nadležnim sudovima za pokretanje prekršajnog postupka i izdavanjem 652 prekršajna naloga. Prekršaje je počinilo 1.623 lica, među kojima je 192 povratnika i 31 maloljetnika.

Evidentirano je i 14 napada na policiju.

Kada je riječ o prosjačenju, Brkić kaže da je od januara do septembra zabilježeno 67 narušavanja javnog reda i mira u vezi sa tim, što predstavlja smanjenje za 47 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše prosjačenja zabilježeno je na području Policijske stanice Gradiška i Policijske stanice Banjaluka – Centar.

Na području koje pokriva CJB Banjaluka u posmatranom periodu prijavljena su
774 javna skupa što je za 74,72 odsto više nego u istom periodu lani.

Brkić je poručio da će policijski službenici nastaviti provođenje preventivnih i represivnih aktivnosti sa ciljem poboljšanja sveukupnog stanja, posebno u oblasti saobraćaja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender