23. 10. 2020.
Banja Luka: Projekat “Apartman” populariše savremenu umjetnost

Banja Luka: Projekat “Apartman” populariše savremenu umjetnost

Banja Luka: Projekat “Apartman” populariše savremenu umjetnost

Projekat “Apartman”, koji ima za cilj da populariše savremenu umjetnost na ovim prostorima, biće organizovan od 1. do 24. novembra u Banjaluci.

Ovogodišnji projekat se radi u saradnji sa Centrom za savremenu umjetnost “Rotor”, a ovaj put će se u okviru rezidencijalnog programa predstaviti mladi umjetnički par “Asynchrome” iz Graca. Oni će svoj rad tokom novembra prikazati u Banjaluci, a razgovor sa njima i prezentacija rada nastalog tokom programa zakazana je za 22. novembar.

Jedna od organizatorki “Apartmana”, vizuelna umjetnica Saša Tatić, pojasnila je da su Studio “Asynchrome” 2013. godine osnovali Marlin Lajtner i Mihael Šitnig koji, koristeći se multidisciplinarnim pristupom radu, sebe definišu kao umjetnike, arhitekte, animatore, crtače, fotografe i slikare.

– Njihov rad fokusira se na sučeljavanju arhitekture, urbanog istraživanja i umjetnosti u kojem utopija ima važnu ulogu i služi kao alat ili metod koji nije osuđen na propast, nego u sebi nosi tendenciju da promijeni svijet – kazala je Tatić.

Preklapanje slojeva istorijskih presjeka i razvoja u smjeru kritičkog napretka društva u pogledu prostora i nevidljivih veza između njih fokusiraće ovom prilikom na Banjaluku, posmatrajući grad iz svoje tačke gledišta, kao teren koji se konstantno obnavlja i na taj način stvara nove izazove.

– “Poezijom slika”, kao osnovnim sredstvom izražavanja, umjetnici će generisati narativne crteže u javnom prostoru i predstaviti kao dnevnik crteža koji se referiše na šetnje gradom. Proces rada i kompleksna tema kojom se bavi pozivaće stanovnike, posjetioce i prolaznike, kao i same umjetnike na diskusiju o prošlosti, sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti – kaže Tatić.

Postavke u stanovima

Ranije održani “Apartmani” privukli su veliku pažnju banjalučke javnosti. Izložbe su bile jednodnevne, postavljene u stanovima, a mladi umjetnici su na ovaj način pokrenuli brojna društvena pitanja.

Ove godine, po prvi put, “Apartman” se održava više dana, i dovodi inostrane umjetnike. Atelje umjetnicima će biti u prostorijama Art kluba “Prostor”.

(blic.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender