27. 10. 2020.
Crna Gora: Opozicija ne priznaje rezultate izbora

Crna Gora: Opozicija ne priznaje rezultate izbora

Crna Gora: Opozicija ne priznaje rezultate izbora

Predstavnici Demokratskog fronta, Velike koalicije Ključ, Demokrata i Socijaldemokratske partije večeras su na sastanku donijeli jednoglasnu odluku da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, održanih u nedjelju.

Predstavnici tih političkih subjekata su se, kako saznaje Portal RTCG, saglasili da ne priznaju rezultate izbora imajući u vidu da su, kako se navodi, ovaj izborni proces pratile takve zloupotrebe, “koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne izborne procese u istoriji parlamentarizma Crne Gore”.

“Posebno imajući u vidu činjenicu da su pojedini mediji već u subotu najavili, a državni organi Crne Gore u nedjelju saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara. Jasno je, da se u atmosferi državnog udara na sam dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori”, ocijenjeno je na sastanku.

RTCG prenosi da navedeni opozicioni parlamentarni subjekti insistiraju da nezavisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, konstatuje i ispita sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti saopšti ko su izvršioci, a ko nalogodavci tog krivičnog djela.

Ove četiri izborne liste, koje su osvojile 39 poslaničkih mandata od mogućih 81, konstatovale su da ne mogu priznati rezultate izbora koji su održani u danu kada je izvođen državni udar.

U zaključku, kojim je definisana zajednička odluka cjelokupne parlamentarne opozicije o nepriznavanju rezultata izbora, navedeno je da se tim prije ne mogu prihvatiti rezultati jer je državni udar izvođen dan pred održavanje glasanja, kao i na sam dan izbora, što je nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender