28. 10. 2020.
Naseru Oriću ukinute sve mjere zabrane

Naseru Oriću ukinute sve mjere zabrane

Mustafić: Orić mi je lično ispričao da je ubio Slobodana Ilića

Svjedočenjem Ibrana Mustafića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice 1992. godine.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na suđenju za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice i Bratunca, Mustafić je izjavio da mu je optuženi Naser Orić rekao da je “preklao zarobljenika Slobodana Ilića”.

Mustafić je naveo da mu je Orić, u stanu koji je koristio u Srebrenici, ispričao svoju ulogu i način likvidacije Slobodana Ilića.

– Bahato mi je ispričao da je likvidirao Ilića. Rekao je da je on njemu dopao u grupi zarobljenika i opisao način kako je to izvršio. Udario ga je u oko. Ilić je imao bradu i nije puštao krike, pa je Orić rekao da je osjetio strah i onda ga preklao – rekao je Mustafić.

On je dodao da je tu bio i njegov brat, koji je ubijen kada je Srebrenica pala u julu 1995. godine. Ovaj razgovor s Orićem, kako je naveo, bio je 27. maja 1993. godine.

Mustafić je rekao za Orića da je mislio da ga poznaje, ali da više nije siguran. Potvrdio je da su u srodstvu i da nisu u svađi.

Mustafić je rekao da je u isturenom štabu za Srebrenicu u Tuzli, na papiru koji mu je pokazao Mirsad Mustafić pisalo da su likvidirani zarobljenici Slobodan Ilić – sudija iz Srebrenice, Branko Simić, Petko Simić, Mijo Rodić i bolničarka Rada.

Svjedok je kazao da mu je i stric Enes Mustafić, kojeg su zvali Ibrahim, a koji je bio vozač pri Štabu TO u Srebrenici, ispričao da mu je Orić naredio da kamionom vozi zarobljenike iz zatvora u Srebrenici na deponiju u Zalazje.

Mustafić je naveo da je Ibrahim vidio “pir i masakr“, uplašio se i pobjegao nazad u Srebrenicu.

Na veliki broj pitanja koja su postavljana svjedoku reagovao je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, govoreći mu da odgovara kratko. Neka od postavljenih pitanja je sudija Maksumić zabranio. Јedno od njih je invaliditet svjedoka, koji je ranije bio sto procentni, a sada je, prema nalazu vještaka, 60 posto.

Tokom svjedočenja Mustafića vladao je veliki interes javnosti, među kojima su žrtve i bošnjačke i srpske nacionalnosti. Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar, kada su planirana tri svjedoka.

Članovi bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila ogorčeni su što nisu mogli pratiti cijeli tok suđenja, jer nisu mogli ući u sudnicu.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender