22. 10. 2020.
Parlament BiH: Poslanici iz RS traže Jukićevu ostavku

Parlament BiH: Poslanici iz RS traže Jukićevu ostavku

O povaćanju akciza po skraćenom postupku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće sutra po skraćenom postupku i u prvom čitanju set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga.

Pred poslanicima će se naći prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga po litru prodatog goriva za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je po skraćenom postupku i u drugom čitanju i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije, sa oznakom “E” kao svojevrsnom potvrdom određene usklađenosti s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti.

Riječ je o reformskom zakonu kojim BiH uređuje ovu oblast i ispunjava međunarodno preuzete obaveze u oblasti nezakonite proizvodnje i trgovine vatrenim oružjem.

Donošenje ovog zakona će omogućiti lakše i jednostavnije praćenje trgovine oružjem i ojačati institucije u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem, te obezbijediti čvršću saradnju s drugim zemljama u procesu praćenja označenog oružja i municije.

Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili municije u BiH da ih označi u toku proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom.

Istovremeno se propisuje obaveza uvoznika da u zakonom propisanom roku, nakon završene carinske procedure, a prije stavljanja uvezenog oružja i municije u promet, upotrebu ili korištenje, obezbijedi stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom.

Prijedlog zakona u procesu donošenja prošao je proceduru javnih konsultacija, te su u njegovu izradu uključena nadležna ministarstva i tijela u BiH.

Poslanici će u drugom čitanju da razmotre Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se ograničavaju otpremnine za sve zaposlene u institucijama BiH.

U drugom čitanju poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

U prvom čitanju biće razmotreni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi BiH.

Na dnevnom redu su i izvještaj o zbrinjavanju lica pod međunarodnom zaštitom u BiH i informacija o prihvatu i integraciji državljana BiH koji se vraćaju u BiH na osnovu Sporazuma o readmisiji za period 1. januar-31. decembar 2015. godine.

Poslanici bi trebalo da daju saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o grantu između BiH i Razvojne banke Savjeta Evrope u vezi sa regionalnim programom stambenog zbrinjavanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender