24. 10. 2020.
Dječaka udario teretni voz u dobojskom naselju Osječani

Dječaka udario teretni voz u dobojskom naselju Osječani

Sistematizacija u ŽRS: Radnici protiv stranačke armije

Da će ih uskoro biti tri stotine manje, jedino je što radnici Željeznica Srpske nagađaju o najavljenoj sistematizaciji.

Iako su sindiklaci prije pet dana upravi poslali zahtjev da im taj dokument dostave, do danas nema odgovora. Oni koji broje mjesece do penzije, iz prostorije za čije grijanje još nema ni mazuta, kažu nemaju više čega ni da se plaše.

„Radim od 13. novembra 1980. ne strahujem ni od čega, ovu firmu ja sam gradio i sagradio. Poslije rata nije bilo ništa, radionice bile prazne. I šta sad da očekujemo opet od naših rukovodioca da nas koji smo bili u ratu šalju na ulicu, to ne“, kazao je Zoran Anić, radnik ŽRS.

O tome ko će na ulicu Uprava i dalje ćuti. Danas samo informacija da će sistematizacija u rukama sindikalaca biti do kraja mjeseca. Dok je čekaju podsjećaju na zapošljavanja pred svake izbore i poručuju da neće sjediti skrštenih ruku.

„Mi očekujemo da stranačka armija koju imaju sigurno neće biti zaštićena na uštrb radnika koji su već niz godina u ŽRS stvarali Željeznicu i dali doprinos razvoju. Ako to bude stranačka armija sigurno će uslijediti reakcija radnika i sindikata”, rekao je Simo Cvjetković,  iz Samostalnog sindikat mašinovođa ŽRS.

Pobune se, bar u Nadzornom odboru ne plaše. Danas su zasijedali, bez poziva novinarima, a sistematizacija kažu nije bila na dnevnom redu. Našoj kameri nisu umakli, ali pred nju ipak nisu stali. Predsjednik Ratko Đuričić kaže sve treba da pojasni uprava, a prema njegovom tumačenju, pitanje viška trebalo bi da bude riješeno kroz penzije, otpremnine i prekvalifikacije.

Otkriva samo da će se na Skupštini preduzeća zakazanoj 23. novembra,  mijenjati Statut kako bi se prilagodio sistematizaciji.

Resorni  ministar ne otkriva ni toliko, uz poruku da mu treba još vremena. Radnici podsjećaju da je prije pet godina optimalan broj zaposelnih bio upravo ovaj koji sada dodatno smanjuju. Tražiće zato odgovornost onih koji nisu stavili pod lupu ugovorene plate, štetne ugovore i brojne propuste, na koje su ukazivali, a koji se kako stvari stoje, lome samo preko njihovih leđa.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender