26. 10. 2020.
Sportskeeda: Pet kandidata za novog trenera Novaka Đokovića

Sportskeeda: Pet kandidata za novog trenera Novaka Đokovića

Sportskeeda: Pet kandidata za novog trenera Novaka Đokovića

Portal ‘sportskeeda.com’ napravio je listu od pet potencijalnih kandidata koji bi mogli da zamijene Borisa Bekera na mjestu trenera Novaka Đokovića.

Najbolji teniser i sportista svijeta nedavno je izjavio da još uvijek nije razgovarao s Borisom o produžetku saradnje, koja ističe na kraju aktuelne sezone.

Srbin i Nijemac sarađuju od 2014. godine, a njihova kooperacija je i te kako uspješna – pošto se Novak u prethodne dvije godine dodatno profilisao kao jedan od najdominantnijih igrača u istoriji ‘bijelog’ sporta.

Takođe, za to vrijeme – Đoković je osvojio tačno polovinu svojih Grend slem titula (6), postao rekorder po broju Masters titula, kao i čovjek sa najviše poena i najvećom razlikom u odnosu na drugoplasiranog na ATP listi.

Prvi na listi spomenutog portala jeste Aleho Mancisidor – četrdesetšestogodšinji Španac – koji je najpoznatiji po sjajnoj saradnji sa Garbinje Mugurusom. Bivši teniser sarađivao je za zemljakinjom od 2010. do 2015. godine i imao velikog udjela u profilisanju onoga što ona danas predstavlja u ženskom tenisu.

Drugi kandidat jeste legendarni Džimi Konors, osvajač osam najvećih turnira. Amerikanac ima iskustva u radu sa vrhunskim igračima, pošto je već sarađivao sa Endijem Marejem i Eženi Bušar. Takođe, radio je i sa Endijem Rodikom, kao i kratko sa Marijom Šarapovom.

Treće mjesto zauzima nekadašnja teniserka i trener Endija Mareja Ameli Morezmo, koja je bez posla od kada je prekinula saradnju sa Škotom sredinom maja zbog trudnoće. Teniska javnost ističe da je temperamentni Endi pod njenom komandom stekao mirnoću, ali i brzinu u svojoj igri, a ističe se i polje psihologije, odnosno samopouzdanja – s čim upravo Novak ima problem u posljednjih nekoliko mjeseci.

Bila je trener Marion Bartoli 2013. godine, kada je Francuskinja stigla do titule na Vimbldonu, dok je bila uz Mareja u tri Gren slem finala.

Slijedi još jedan bivši igrač/trener iz Sjedinjenih Američkih Država – Bred Gilbert. Čovjek koji posljednjih nekoliko godina radi kao komentator i analitičar na televizijskom kanalu ESPN sarađivao je sa imenima kao što su Andre Agasi, Endi Rodik, Endi Marej i Kei Nišikori.

U teniskim krugovima važi za trenera koji izuzetno cijeni i radi na tehnici, a najveće iskustvo stekao je radeći sa Agasijem punih osam godina, kada je legendarni Amerikanac osvojio šest od svojih osam Slemova. Takođe, pod njegovim vođstvo i Rodik je stigao do jedinog trofeja sa nekog od četiri najveća turnira. Za kraj, Agasi ga je nazvao “najvećim trenerom svih vremena”.

Konačno, spisak kompletira Štefan Edberg, veliki rival upravo Borisa Bekera iz igračih dana. Međutim, Šveđanin ima najmanje iskustva kada je u pitanju rad na poziciji trenera, pošto je bio u štabu samo Rodžera Federera. To je bilo 2014. godine, kada se Švajcarac mučio da pronađe svoju prepoznatljivu igru, da bi je na kraju pod njegovim uticajem djelimično i korigovao.

Rodžer je tada izjavio da je njegova pozicija bila “više mentorska, nego trenerska’.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender