28. 10. 2020.
Sud ni danas nije dobio zamolnicu za izručenje Sefića

Sud ni danas nije dobio zamolnicu za izručenje Sefića

Sud ni danas nije dobio zamolnicu za izručenje Sefića

Višem sudu u Novom Sadu ni danas nije stigla zamolnica Bosne i Hercegovine za izručenje Sanjina Sefića, koji se sumnjiči da je u Sarajevu 10. oktobra svojim automobilom usmrtio dvije djevojke nakon čega je prebjegao u Srbiju.

Portparol suda Ivana Karapandžić potvrdila je Tanjugu da ni danas do kraja radnog vremena suda zamolnica nije stigla. Zamolnica BIH za izručenje u petak je prosleđena Srbiji.

Nakon prijema zamolnice u sud, o njoj će će odlučivati krivično vanpretresno vijeće suda, odnosno utvrđivaće da li su ispunjene sve pretpostavke za izručenje definisane Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

Nakon što Viši sud u Novom Sadu da svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za izručenje na to rješenje postoji pravo žalbe Apelacionom sudu. U svakom slučaju konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde.

Sefić je, na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi kantonalnog suda u Sarajevu prošle sedmice priveden Višem sudu u Novom Sadu, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor do dva mjeseca. Kako prenose mediji, on je osumnjičen da je automobilom kod Zemaljskog muzeja u Sarajevu prošlog ponedjeljka uveče usmrtio dvije djevojke, a potom pobjegao.

Sefić od ranije poznat policiji, je sutradan oko 23.45 sata prešao u Srbiju na graničnm prelazu Uvac. Inače, policija je uhapsila tri osobe koje se dovode u vezu sa saobraćajnom nesrećom zbog sumnje da su pomogli Sefiću poslije izvršenja krivičnog djela.

Uhapšen je A.D. (29) iz Sarajeva, N.S. (28) iz Foče i S.S. (22) iz Sarajeva. U dvorištu porodične kuce N.S, pronađen je automobil “golf 6”, koji je prema podacima policije korišćen za izvršenje krivičnog dela, a čiji je vlasnik A.M. iz Sarajeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender