29. 10. 2020.
Jelen prošetao centrom Srpca

Jelen prošetao centrom Srpca

Jelen prošetao centrom Srpca

Jelen sa ogromnim rogovima prošetao je centrom Srpca, prošao kroz jednu od najprometnijih raskrsnica i nastavio svoje putešestvije.

Nesvakidašnjem događaju svjedočili su Srpčani koji su se proteklog vikenda zatekli u noćnim satima na gradskim ulicama.

Duško Suvajac, koji je uspio da fotografiše životinju koja se čudom obrela na asfaltu, kaže da nije mogao da vjeruje svojim očima kada je vozeći automobil naišao na putu direktno na jelena koji mu je išao u susret.

“Bilo je negdje oko 23 časa kada sam se kretao putem iz pravca Sitneša i ulazio u užu gradsku zonu, a jelen se odjednom pojavio ispred mene. Vjerovatno iz straha, okrenuo se i krenuo ulicom udaljenom dvjestotinak metara od strogog centra grada. Potom je naglo skrenuo u ulicu 29. novembra i zaputio se prema Domu zdravlja i tada mi je nestao iz vidokruga”, kaže Suvajac i dodaje da je jelen imao ogromne rogove i da je uspio prebrojati sedam parožaka.

Jelen je uspio mirno da pređe raskrsnicu, a srećna okolnost je da saobraćaj nije bio gust.

U Srpcu se i dalje prepričava ovaj događaj i mnogi građani su i dalje u nevjerici, jer ova lokalna zajednica nije stanište za ovakvu vrstu divljači.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Srna” iz Srpca Goran Savanović kaže da se i ranije dešavalo da poneki jelen iz šuma na području Slavonije prepliva Savu u Bajincima i Kaocima kod Srpca gdje obala nije visoka. Međutim, Savanović ne pamti da je ikada do sada jelen zalutao u centar grada.

“Ima nekoliko razloga zbog kojih se mogao pojaviti u našem kraju. Prvi je zbog hrane koja se nalazi u nebranjenim kukuruznim poljima, što je manje vjerovatno jer hrane ima i u njihovom prirodnom staništu. Mogući razlog je sezona parenja koja je u toku, pa se najjači mužjaci bore za košutu i onaj ko izgubi bitku bude proganjan, pa je prinuđen čak i da prepliva Savu”, istakao je Savanović.

Vjeruje da će se jelen najvjerovatnije vratiti u Slavoniju pod uslovom da ne naiđe na nišan lovokradica, iako je odstrel strogo kažnjiv.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender