25. 10. 2020.
Kako je kad dobiješ otkaz u Guglu

Kako je kad dobiješ otkaz u Guglu

Kako je kad dobiješ otkaz u Guglu

Bivši Googleov zaposlenik Grigory Yakushev na Quori je odgovorio na pitanje: “Kakav je osjećaj biti otpušten iz Googlea?”.

“Dobio sam otkaz prošle godine, nakon pet godina rada u Googleu. “Izgorio” sam godinu dana ranije, moja produktivnost je pala za otprilike pet puta.

Morao sam nešto promijeniti pa sam promijenio tim u kojemu sam radio. Prebacio sam se na semantičku pretragu (stvar koja vam daje izravan odgovor na upit, a ne linkove).

To je bila greška. Pretraživanje je najveći i najsloženiji proizvod u Googleu, a na semantičkom pretraživanju radi jedna od najpametnijih ekipa. S prijašnjim “izgaranjem”, moj rad ne samo da se nije popravio, već se još više pogoršao.

Moj odnos sa šefovima je počeo propadati. Doveli su novog čovjeka u tim, a od mene zaista nisu mogli dobiti puno toga. Prvi njihov potez bio je da me na neki način disciplinuju tjerajući me da buljim u računar sve vrijeme. Naravno, to je samo pogoršalo stvari.

Često su me pitali zašto sam nisam otišao iz Googlea. Jednostavno sam bio zadovoljan svojom platom. Ako Google nije bio zadovoljan mojim radom, mogli su me slobodno otpustiti, ali ja nisam htio prvi preduzeti taj korak.

U martu su me stavili na plan poboljšanja učinkovitosti. To je bio formalni dogovor da moram ostvariti određeni napredak u roku od dva mjeseca. Nakon nedjelju dana bilo mi je sasvim jasno da neću uspjeti.

Išao sam ma razgovor u Odjel za ljudske resurse gdje su mi zaprijetili da ću dobiti otkaz bez naknade ili perioda čekanja. Izgleda da su moji šefovi zaključili da nekako izigravam sistem te da samo izvlačim novac iz firme bez ikakvog napora da zaista radim svoj posao.

Na kraju nisu ni čekali da mi istekne rok plana poboljšanja učinkovitosti, već su mi dali obavijest o raskidu ugovora već sljedeće nedjelje. Vratio sam Googleove uređaje i značku, a upravnik me ispratio iz zgrade. Sve se dogodilo u roku od 10 minuta. Isto toliko vremena trebalo je da ugase moj službeni Google račun. Šef me odveo u obližnji kafić i počastio me pićem. Cijenio sam to.

Kao što je i bilo navedeno u mom ugovor, imao sam mjesec dana otkaznog roka. Bio sam formalno zaposlen i primao sam platu još jedan mjesec, no nisam smio raditi. Napisali su mi i pismo preporuke za buduće poslodavce u kojemu nisu spominjali šta se dogodilo i koji je razlog mog otkaza.

Osjećao sam se neugodno, ali to je tako kada “izgoriš” na poslu. Mislim da je stav mojih šefova na kraju bio nepotreban – užasno je kada ti nadređeni ne vjeruju. Tretirali su me kao lažljivca.

Kolege nisu znali ništa o cijeloj situaciji, ali bili su odlični i podržavali su me u svemu. Oni su jedni od najpametnijih ljudi s kojima sam ikad radio.

Sada sam se potpuno oporavio. Promjena tima mi nije pomogla, no promjena firme jeste.”

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender