21. 10. 2020.
Las Vegas spreman, noćas posljednja debata Hilari i Trampa

Las Vegas spreman, noćas posljednja debata Hilari i Trampa

Las Vegas spreman, noćas posljednja debata Hilari i Trampa

Američki predsjednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton suočiće se noćas u posljednjoj, predsjedničkoj debati.

Ovo će biti treća debata trci koja se više bavi seksualnim skandalima i nekadašnjim imejlovima nego političkim stavovima i predlozima.

Debata u Las Vegasu je posljednja šansa republikanca Donalda Trampa da promijeni smijer trke u kojoj sve više zaostaje za svojom rivalkom iz Demokratske partije Hilari Klinton.

U večerašnju debatu Tramp i Klinton ulaze s različitim motivima pa se očekju i različit pristup. Tramp će vjerovatno ponovo agresivno krenuti na rivalku s optužbama o spornim mejovima dok je bila džavna sekretarka, bliskosti s Vol stritom i dugim spornim pitanjima iz njenih 30 godina u javnosti za koje tvrdi da nisu imale nikav pozitivan doprinos.

Klinton će vjerovatno krenuti defanzivno s povremenim provokacijama koje bi kao i prethodne dvije debate trebalo da ometu tok Trampove argumentacije. Dosta zavisi i od toga za kakvu se strategiju opredjelio njen štab – da li da do izbora 8. novmebra brani stečenu prednost ili da pokuša da poveća razliku čime bi odnijela ubjedljiviju pobjedu, ali i pomogla svojim stranačkim kolagama u izborima za Kongres i Predstavnički dom za koje se glasa kad i na predsjedničkim izborima.

Demokrate žele da Klinton predstavi pozitivnu viziju zemlje u trenutku dok se izbori vrte oko optužbi za seksualne napade i neiskrenost, dok republikanci kažu da Tramp treba da se fokusira na svoju populističku poruku protiv establišmenta i skrene pažnju s kontroverzi oko svog odnosa prema ženama i spora s drugim republikancima, navodi Vol strit džurnal.

Tramp je u prve dvije debate ostavio relativno povoljan utisak dok je napadao Klitnon po pitanju međunarodnih trgovinskih sporazuma i ekonomskih pitanja, ali je ona uspijevala da promijeni ton razgovora napadima na rivalove poslove, odnos prema ženama i radikalne stavove o imigraciji.

I republikanci su svesni da njihov kandidat nije preterano disciplinovan i strahuju da bi opet mogao da nasedne na provokacije Hilari Klinton. “Svaki put kada ona baci udicu, on nikada ne razočara i uhvati se za nju”, rekao je Maden.

Iako je večerašnja predsjednička debata Trampova najbolja šansa da preokrene trku, malo je verovatno da će se to desiti. Vol strit džurnal navodi da politikolozi ocjenjuju da će to biti težak zadatak pošto debate obično nisu prekretnica u predsjedničkoj trci.

Uoči prve debate krajem septembra Tramp je malo zaostajao za Klinton, ali je njeno uspešnije veče u raspravi povećalo prednost, da bi se položaj Trampa dodatno pogoršao s pojavom video snimka na kojem kaže da može da nekažnjeno da seksualno spopada žene zato što je zvijezda.

Pad Trampove popularnosti je nastavljen poslije neubedljivog nastupa u drugoj debati i razvoja u skandalu sa seksualnim napadima pošto su se javile nove žene koje ga optužuju za napade u prošlosti. Na razliku u anketama između Trampa i Klinton nisu bitnije uticali ni neugodni mejlovi šefa njenog izbornog štaba Džona Podeste koje je objavio Vikiliks.

Ankete sada u Klinton u proseku daju prednost od preko sedam odsto, dok je kladionice daju oko 82 odsto šanse za pobjedu.

Јuče objavljena anketa Rojters/Ipsis daje Klinton prednost od četiri odsto, dok joj Blumbergova anketa daje prednost od devet odsto. Anketa El-Ej tajmsa, koja je Trampu dosad davala značajnu prednost, sada kaže da je trka izjednačena.

Izvor: B92

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender