25. 10. 2020.
Istraživanje “Ipsosa”: Radojičić u prednosti u trci za gradonačelnika Banjaluke

Istraživanje “Ipsosa”: Radojičić u prednosti u trci za gradonačelnika Banjaluke

Radojičić: Usvojen koalicioni sporazum u Banjaluci

Usvojen je novi koalicioni sporazum o formiranju i funkcionisanju nove skupštinske većine u gradu Banjaluci. Nju će činiti SNSD, DNS, SP RS, Ujedninjena Srpska i jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina.

To je dvotrećinska većina, 21 odbornik od 31 što omogućuje komotan konceputalni rad koji neće zavisiti ni od čijih individualnih prohtjeva, što je bila jedna od glavnih glavobolja u prethodnom mandatu, potvrdio je ovo gostujući u emisiji Banjalučka hronika, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

– Usaglasili smo osnovni sporazum, usaglasili smo programske principe, predsjednika skupštine grada daće Demokratski narodni savez, imaćemo vjerovatno dva potpredsjednika što je u skladu i sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, i to bi trebali biti jedan odbornik iz SP RS i iz reda nacionalnih manjina, odnosno g-din Čudić. Zamjenika gradonačelnika daće SNSD. Jutros smo ušli u treći krug razgovora sa partnerima koji čine većinu, i ja sa nadam da ćemo najkasnije do kraja iduće sedmice, a do prvog novembra svakako imati zaokružen dogovor o reorganizaciji Odjeljenja u Gradskoj upravi, o pojedinačnim načelnicima Odjeljenja i o javnim preduzećima i ustanovama kako organizaciono tako i kadrovski.

Radojičić se osvrnuo i na pokušaj imenovanja direktora Toplane. Još ljetos je, kaže, rekao svoj stav da nije korektno vršiti imenovanja na funkcije u Javnim preduzećima i institucijama kojima je osnivač Grad, na naredne četiri godine, dok se izbori ne završe, i dok nije poznat rezultat izbora.

– To su ljudi u Toplani znali. I bez obzira na to, ušli su u izbornu proceduru. Mislim da to nije dobro i ja to neću tolerisati. To vam pokazuje nečiju samovolju. Ne možete sarađivati s nekim ko vam odmah na startu priredi takvu smicalicu. Mislim da je to bilo potpuno nepotrebno i ne očekujem da mogu sarađivati sa takvim Nadzornim odborom i Upravom Toplane.

Radojičić je izrazio zabrinutost stanjem u Gradskoj Toplani. Imajući u vidu da nije poznato koliko je Toplana nabavila mazuta za predstojeću sezonu, da li su te količine dovoljne i za koji vremenski period, s obzirom na dugovanja, Radojičić je rekao da se plaši da bi predstojeća sezona mogla biti „snalaženje i spašavanje žive glave“

Naglasio je da će mu prvi koraci biti nastavak pregovora sa EBRD koji podrazumijevaju i tehničko i finansijsko restrukturisanje.

– To podrazumijeva izgradnju novog centralnog bloka uz zamjenu energenta, znači umjesto mazuta da to bude sječka i finansijsko restrukturisanje jer bez reprograma dugova koje Toplana ima ni izgradnja novog postrojenja neće omogućiti da Toplana može da diše da nabavlja i funkcioniše normalno.“ Radojičić je izrazio očekivanje da će do proljeća biti okončani razgovori sa EBRD, kako bi spremno dočekali novu građevinsku sezonu a onda i novu sezonu grijanja 2017/18.
Gostujući u Banjalučkoj hronici, Radojičić je najavio i reformu gradske administracije. Ona će biti sprovedena u nekoliko faza.

– Najprije će biti sporvedena reforma postojećih Odjeljenja i Odsjeka. Neka će dobiti veću važnost neka će dobiti drugačiju unutrašnju organizaciju a sve s ciljem pojednostavljenja procedura, brži odgovor građanima, jednostavnije funkcionisanje. Ono što sam ja imao proteklih nekoliko mjeseci jesu bile primjedbe, žalbe i kritike na Odjeljenju za prostorno uređenje, na procedure, komplikovanost i netransparentnost, tako da će tu sigurno biti promjena.

Radojičić je najavio podjelu Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja na dva Odjeljenja. Što se tiče poslovanja Javnih preduzeća kojima je osnivač Grad i gradskih agencija krajnji cilj biće sigurno formiranje komunalnog holdinga. Najavio je transformaciju ili ukidanje pojedinih agencija kao što su Centar za razvoj sela, Gradska razvojna agencija i Radnički univerzitet.

Kao najvažniji prirotet, Radojičić je istakao da je neophodno osnažiti gradski budžet. „Moraće se više raditi na naplati prihoda od poreza na nepokretnosti, jer je trenutno stepen naplate ovog poreza na teritoriji grada nerealno nizak. Prošle sedmice je Narodna skupština usvojila novi zakon o lokalnoj samoupravi kojim je definisano da će Grad u naredne dvije godine preuzeti naplatu ovog poreza na svojoj teritoriji.“ Naglasio je da u svom radu očekuje i snažnu podršku Vlade Republike Srpske.

– Nama trebaju i nova škola na Starčevici, u Adi, a to je sve u republičkoj nadležnosti. Nama treba i nastavak projekta stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida koji u Banjaluci nije završen. I tu očekujemo podršku Vlade. Niz saobraćajnica na području grada ima karakter regionalnih i magistralnih putnih pravaca koje su u nadležnosti JP Putevi Srpske. To su i put od Bronzanog Majdana prema Sanskom Mostu, to su i kružni tokovi ispod Starčevice, kod Sirana i Lesnine, to je i spajanje istočnog tranzita…Stoga očekujem jako blisku saradnju sa republičkim institucijama i Vladom Republike Srpske.

Radojičić je istakao da će grad dobiti gradskog arhitektu, te da je novim Zakonom o lokalnoj samoupravi ta mogućnost predviđena. To će prema njegovim riječima biti nestranačka ali stručna osoba koja će se baviti urbanističkim planom, odnosno makroplaniranjem odnosno onim što predstavlja konceptualni razvoj grada kao glavnog grada Republike Srpske i regionalnog centra.

(Srpskacafe)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender