30. 10. 2020.
Trninić: Hrvatska opstruiše izgradnju mosta na Savi

Trninić: Hrvatska opstruiše izgradnju mosta na Savi

EK produžila rok: 6,8 milona KM čeka da počne gradnja mosta na Savi kod Gradiške

Evropska komisija za politiku susjedstva i proširenje potpisaće poseban aranžman za 6,8 miliona evra predviđenih za gradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Odluka je donesena nakon sastanka od 22. septembra u Zagrebu, na kojem su u ime BiH zajednički nastupili predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i Javnog preduzeća “Autoputevi” Republike Srpske.

Projekt izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, putem IPA 2015, uključen je u popis projekata povezivosti i predstavljen na Bečkom samitu, a sredstva su morala biti angažovana do kraja 2016. godine, navode iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U saopštenju se napominje da ovaj projekat zbog niza okolnosti ne može biti započet ove godine, te je iznos od 6,8 miliona evra dodijeljenih BiH došao pod znak pitanja.

Iz Ministarstva naglašavaju da je Evropska komisija odlučila da produži rok za preuzimanje tih sredstava imajući u vidu da je BiH u međuvremenu dovršila postupak izdavanja ekološke dozvole, te da je uspostavljen stabilan koordinacioni mehanizam između BiH i Hrvatske, a na sastanku u septembru dobijena potvrda čvrste opredijeljenosti Hrvatske za gradnju svog dijela mosta, EK je odlučila da produži rok za preuzimanje 6,8 miliona evra.

Odlukom Evropske komisije ta sredstva prenesena su na Zajednički fond prije kraja godine kao isteka roka za povlačenje, odnosno aktivaciju sredstava.

Kao i kod drugih projekata, Evropska komisija zadržala je pravo otkaza grant sredstava unutar Investicionog okvira za zapadni Balkan ukoliko se utvrdi da projekt gradnje mosta u Gradišci nema napretka, te će rezervisana sredstva doznačiti za druge projekte povezivanja.

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko rekao je da je intenzivan timski rad ovog Ministarstva, Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske i “Autoputeva” Republike Srpske dao konkretne rezultate.

“Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama naći put ka rješenju, te očekujem da ćemo osigurati početak radova na mostu Gradiška u 2017. godini”, naveo je Jusko.

Ministarstvo podsjeća da je nakon bilateralnih konsultacija i sastanka s predstavnicima BiH, Hrvatske, Evropske investicione banke i Evropske komisije 22. septembra u Zagrebu zaključeno da je postignut evidentan napredak, posebno na strani BiH.

Konstatovano je da je najveći preostali problem dostupnost finansiranja na hrvatskoj strani, kojoj nedostaje 52,6 miliona evra potrebnih za gradnju pristupnih puteva i spajanja mosta kod Gradiške sa auto-putem Zagreb – Beograd.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender